Лютви Местан обжалва паричната си гаранция от 10 000 лв. и забраната да напуска страната

Доналд Тръмп ще направи държавно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора

Македонска фирма плаща за брандиране на лични автомобили в България Платформа свързва рекламодатели и собственици на коли

„Ротари“ в Сливен бе домакини на турнир по баскетбол 3х3

УМБАЛ “Св. Марина“ Варна има готовност да поеме прегледите с ПЕТ скенер и ЯМР

Министър Захариева: България продължава силно да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора

„Небесни ментори“ обединява футболисти, съдии и журналисти

Отнеха книжката на Мария Банева заради катастрофата, при която блъсна млад мъж миналата година

Скандалите във ВТУ вещаят назначаване на служебен ректор

Център „Алеф“: У нас няма място за нацизъм

Беларус прекрати износа на нефт за Украйна, Полша и Балтийските страни

Министър Вълчев: Учителите и родителите имаме мисия да направим децата по-добри

Пенев защити съдиите, нападна БФС, Бодуров изгоря

Млади художници разкрасиха Сливен за Великден

Отбелязваме рождения ден на Петя Дубарова

Синдикалисти предупреждават, че държавната ТЕЦ „Марица изток 2” е пред фалит

До месеци ТЕЦ „Марица изток 2” ще изпадне в несъстоятелност, ако не се предприемат спешни мерки, заяви на пресконференция в Стара Загора председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров. Синдикатите настояват за промени в Закона за енергетиката с цел разходите, която държавната централа прави за критична инфраструктура, да ѝ бъдат признати.

Другата стъпка е да бъде увеличен капиталът на дружеството. В момента 30% от служителите в ТЕЦ „Марица изток 2” са в принудителен годишен отпуск, защото обемът на работа е силно намален. Топлоелектрическата централа е с мощност от 1620 МW, а сега са натоварени само 360 МW, съобщи председателят на КНСБ в централата Деян Дяков. Това от своя страна се отразява на добива на въглища от „Мини Марица-изток”, защото намаляват количествата, които дружеството продава на ТЕЦ „Марица изток 2”, каза председателят Синдикалната организация на КНСБ Наско Митев.

Непосредствено след пресконференцията служители на ТЕЦ „Марица изток 2” и „Мини Марица-изток” се събраха на мирен протест пред комплекс „Верея” в Стара Загора, където в този час започваше енергиен форум на тема „Чиста енергия”. В него участва зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Пред журналисти той заяви, че няма да се допусне фалит на държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2”.

„Държавата е подала необходимите документи в Европейската комисия за увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2” и очакваме в средата на годината това да бъде потвърдено. За месец януари централата отчете печалба от 10 млн. лева, което е допълнителен сигнал към нашите партньори в Европейския съюз, че е намерен устойчив модел на работа” – каза Жечо Станков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.