Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Синдикатите плачат пред ЕК от агресия на бизнеса Работодателите сигнализират Комисията за защита от дискриминация за клас “прослужено време”

Скандалите между синдикатите и работодателите ескалираха до международно ниво. КНСБ и КТ „Подкрепа“ обявиха с писмо до медиите вчера, че сезират световни институции като Международната организация на труда (МОТ), Европейската комисия (ЕК) и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) за “нечувана агресия“ от страна на бизнеса. Тя била изразена на пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) преди дни по темата клас „прослужено време“. АОРБ обединява четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

„На официална пресконференция, пред българските медии, работниците бяха наречени „търтеи, мързеливци и престъпници“ (Васил Велев, АИКБ и Божидар Данев, БСК). Синдикатите пък бяха обявени за „вредни“, „пречещи на развитието на страната и икономиката“ и „не случайно на много места, където компаниите са успешни, ги няма“ (Кирил Домусчиев, КРИБ)“, се казва в писмото.

Работодателите от своя страна сезираха Комисията за защита от дискриминация за клас „прослужено време“. Според АОРБ допълнителното заплащане за натрупан стаж дискриминира младите работници. Допълнително има неравнопоставеност между държавните служители и работещите в частния сектор, защото тази добавка е премахната от заплащането с промени в Закона за държавния служител през 2012 г. Работодателите напомнят, че размерът на класа за прослужено време се определя по силата на постановление на Министерския съвет от 2007 г. и е 0,6% за всяка придобита допълнително година за стаж и опит.

Нападките от двете посоки по повод искането на бизнеса добавката да отпадне не стихват повече от седмица. Правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов направи опит да върне нормалния тон между социалните партньори след среща с работодателите в Министерски съвет. След нея стана ясно, че бъдещето на „класа“ няма да се обсъжда сега, а през есента на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Синдикатите да потърсят подкрепа и от своите синдикалисти!!!!Те са най -верни и могат да ,, подпалят “ правителството и работодатели ! Трябва им водач и организатор на всички организации, всички имат претенции в момента !

  2. Trud, working people are not weeping , they are fighting for their Constitutional Rights.

  3. К.Домусчиев лъже най-безочливо – във всички успешни и мощни компании, вкл. международни има синдикати.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.