Синдикатът на надизрателите в затворите обмисля да възобнови протестите

Синдикатът на надизрателите в затворите обмисля да възобнови протестите. Това става ясно от отворено писмо до премиера, председателя на НС, правосъдния министър, главния прокурор и всички параламентарно представени партии.

Повод за писмото е "създалата се истерия".

Удобството не може да бъде водещо, нашата кауза е връщането на достойнството и честта на професията. Парите, за исканото от нас увеличение на трудовите възнаграждения не заместват нашето здраве и живот, пишат в писмото надзирателите.

Те настояват за механизъм за решаване на проблемите, който да бъде задействан не от конкретни събития, нито пък да бъде политизиран, както в случая.

От управителния съвет на синдиката на служителите в затворите изразяват тревога и възмущение от негативните тенденции в "развитието" на пенитенциарната система. Случващото се в българските затвори е пряка последица от водената политика по отношение на целия сектор "Сигурност", в частност затворите, което е отражение на състоянието на държавата като цяло в лицето на политическия елит по време на целия преход.

В системата на затворите и арестите все още не е започнала истинска реформа. Системата е в състояние на ентропия, вместо еволюция, блокирана от хора, някои от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата. Днешното управление е чутовно, контрапродуктивно, заслепено, себично, фокусирано, мотивирано единствено и само по усвояването на средства от европейските фондове, като всички други потребности и грижи за служителите не са на дневен ред, пише в писмото.

От синдиката са на мнение, че водената към настоящия момент държавна политика в местата за лишаване от свобода, е насочена основно с мотив за реализация на инфраструктурни проекти и усвояването на пари от ЕС, но не и да се търсят трайни и срочни решения на множеството проблеми в тази сфера. Освен това наказателно-изпълнителната политика е погрешна, тотално сбъркана, порочна, не съответства на стандартите на ЕС по отношение на изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", съответно изтърпяването.

Освен това от ССЗБ са предприели действия на защита на служителите, нападнати от избягалите затворници.

Синдикатът припомня и казуси за посегателства и поръчки за нападения и убийства на надзиратели, социални и медицински работници, емблематичен пример е главният надзирател на Софийския затвор, издъхнал в болница след жесток побой, поръчан от лишени от свобода.

Срещу надзирателите се води компроматна война, която има своята цикличност, но винаги целта е една и съща - да се омаловажи труда на обикновения служител и да бъдат прикрити истинските виновници за състоянието на сектора, пише още в писмото.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България