Синоптикът Анастасия Стойчева: На Великден ни очакват най-високите температури

Кадър от БНТ

Затоплянето ще продължи, но няма да е за дълго. Температури от порядъка на 15-20 градуса дори на 1500 метра височина в планините ще са нещо обичайно тези дни. В равнинната част от страната за първи път ще достигнем 30 градуса, които са доста по-високи от обичайните за началото на май. Това заяви пред БНТ синоптикът Анастасия Стойчева.

На Великден ще са най-високите температури в нашата страна. Температурите ще бъдат по-високи от обичайните, но не и опасно високи, каза тя.

В следобедните часове в неделя и особено в понеделник и вторник, обаче ще премине студен атмосферен фронт и температурите от северозапад ще се понижават. Във вторник те ще са от порядъка на 19-24 градуса.

Както и през април, и през май е доста широк интервалът на температурите и явленията, които можем да наблюдаваме. С преминаването на вълни, по които ще има краткотрайни валежи, ще се разхлажда, посочи Анастасия Стойчева.

Пролетно време с такива захлаждания, които ще се отразят и на температурите в планините, се развива купесто-дъждовна облачност, от която падат за кратко интензивни валежи. Те ще са в локални райони - обясни синоптикът. Възможни са засилване на вятъра и градушки.

Най-високите температури, които се очакват през май, ще са между 28 и 30 градуса.

На Гергьовден може да има слаби локални краткотрайни валежи, но температурите ще се повишават.

Опасността от образуване на слани остава до около 15 май.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето