„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Скъпа „Гражданска“ само след катастрофа Цена на полицата от 156 лв. за шофьори без нарушения

Заснеха водно торнадо в югозападна Италия (ВИДЕО)

Изтеглиха локомотива, който се вряза в паднала скала в Кресненското дефиле

Харчим 17% повече за екскурзии в чужбина Даваме по 1100 лв. за командировка зад граница

Искат затвор за частен съдия изпълнител

Депутат гледа пищни мадами, докато текат дебатите за нов вицепремиер в парламента

ДАНС, митниците и НАП със спецоперация в петролна складова база във Враца

Робърт де Ниро се развежда със съпругата си

Шефът на НСО разпореди проверка заради спрян от катаджия Мерцедес на службата (ВИДЕО)

Френската прокуратура разследва част от финансирането на кампанията на Макрон

Спря сайтът на Министерството на финансите

Косово налага 100% мита за внос на стоки от Сърбия

Новият хеликоптер на Тръмп кацна пробно пред Белия дом

Синоптикът Петър Янков пред „Труд“: Затопля се, но валежите продължават

Снежната покривка през януари в цялата страна ще е два пъти над нормата

– Г-н Янков, през последните дни се сблъскваме с тежки зимни условия, които като че ли надхвърлят нормалното за този период от годината.
– Количеството на валежите не е изненадващо, но спрямо средните максимални и минимални температури беше студено. Статистиката, която направих, показва, че средните дневни температури досега са около минус 6 – минус 4 в сравнение с предишните климатични изследвания, където средните дневни стойности са били около 2 градуса. Това показва, че периодът наистина е студен. Периодите със студено време бяха много продължителни и 4-5 дни подред имахме максимални температури минус 9 градуса. Това предвещава този януари да завърши със средни температури минус 4 градуса. През оставащите седмици от януари се очаква по-меко време, въпреки че по отношение на снеговалежите няма да има прошка.

– Очакват ли ни още обилни снеговалежи до края на месеца?
– Сега снежната покривка е между 20 и 50 см, в столицата около 30, а най- малко в Югозападна България – в Сандански е 11 см. Валежите, които очакваме, ще донесат нова снежна покривка от 20 до 50, дори 60 см в източните райони. Добрата новина е, че Балканите ще бъдат притегателен център за средиземноморските циклони и валежите от сняг ще бъдат съпроводени с по-топло време, около минус 1 – минус 2 градуса дневни температури по време на валежите, а в периодите между тях до 4-5 градуса в традиционно най-топлите места като Сандански.

– Кога ще започне отново да вали?
– Още тази нощ в югозападните райони и в събота в цялата страна, като повече валежи се очакват в централните и източните райони. В неделя преваляванията ще спрат и временно ще има повече слънце на много места. От понеделник започват продължителни валежи под влияние на мощен циклон, който се формира над Италия. Те ще продължат до около 20-и и тогава ще се натрупа много сняг – в Западна България поне още 20-30 см, а в Централна и Източна България 30-50 см, температурите ще бъдат между минус 9 и минус 1 градуса. Затоплянето започва още днес, когато очакваме до 5 градуса в Южна България.
До края на януари не се очакват температури от порядъка на минус 20 – минус 23 градуса. Следват валежи отново около 23-24 януари, предимно в Южна България, после ще спрат временно и последният период, през който ще премине циклон над страната през януари, е между 26-и и 28-и. Тогава пак ще се натрупат нови снежни покривки от порядъка на 10-15 см, но ще бъде по-топло и съвсем нормални за климатичните норми за януари. Средните температури през този месец обикновено са от минимални между минус 6 и минус 1 градуса, а максималните са от 1 до 5. Януари все пак се очаква да завърши като един от най-студените месеци, но без екстремни рекорди, като средните температури са с около 6 градуса под нормалните средни дневни за този период на годината. Подобно количество валежи имаше през 2011 г., когато в Южна България снежната покривка достигна до 80 см, също и през 2005 година. Но така студено, с толкова голямо замръзване на Дунав е имало през 1951 г.

– На какво се дължат тези промени в общата климатична картина?
– Както си спомняме, лятото също беше особено. Нямаше рекордни жеги, от порядъка на 40-43 градуса, но беше сухо още от юни, когато започнаха поредица от горещи дни с температури над 33 градуса. Тази продължителност на по-сухото време доведе до унищожаване на зеленчуците в Южна България. Това донякъде е ефект от глобалното затопляне, но по-скоро ефектът на нашите географски ширини е продължителни периоди на сухо време, с не толкова екстремни температури и рязко влошаване, със засилен пренос на средиземноморски циклони през лятото и зимата.

– Накъде ще се променя времето на Балканите вследствие на глобалното затопляне?
– Все повече ще се увеличават неблагоприятните климатични явления през лятото – много валежи с проливен характер. Ще има и аномалии като този януари, където някъде валежите ще надхвърлят нормите за сняг с около 200%. Досега в североизточните райони количествата валежи са около 40-60 литра на кв. метър, което вече е преизпълнение с около 150%. Така че до края на месеца количествата ще са около два пъти над обичайните.

– Като цяло ще продължи ли да бъде добър сезонът по планините за любителите на зимните спортове?
– Идеален! Снежната покривка на височина над 2000 метра е 100-180 см, по ниските писти по курортите е между 50 и 80 см и всички писти са открити. Но трябва да се внимава по отношение на лавините. След тези снеговалежи, които идват от понеделник, следвани от малко по-топло време днес и утре, ще се предизвика топене на снежната покривка, макар и слабо, с образуване на ледена коричка. След това ще се натрупа нов сняг от понеделник и ще се създадат условия той да се приплъзва върху стария. Така че опасността от лавини ще се повишава още много, особено след 17-18-и, а я има и сега. Много ще е опасно за тези скиори, които обичат да карат по по-екстремните неутъпкани маршрути, защото могат да се подмамят от хубавото време след 20-и и по-слабия вятър. Затова е важно дисциплината да бъде голяма и да не се подценява ситуацията. Важно е и хората в градски условия да бъдат много внимателни, защото когато вали сняг там, най-опасното замръзване става следобед между 14 и 17 ч, когато често има и голяма трафик. Създават се условия за много неприятни подхлъзвания. Най-усложнена ще е зимната обстановка в Източна България между 17 и 18 януари. Защото тогава ще има и условия за виелици, но сравнително слаби, не толкова силни, каквито видяхме през изминалите дни. Ситуацията вече е друга, но все пак съществуват условия за навявания.

– Какво време ни очаква през февруари и март?
– Февруари ще бъде малко по-студен със средни дневни температури между 2 и 7 градуса при обичайни за това време между 4 и 9 градуса. Отново ще има повече валежи от нормалното, нормите за сняг и тогава ще се преизпълнят, вероятно около един път и половина. Няма да има чак толкова ниски температури, каквито през януари. Март ще бъде нормален и по-сух. Валежни периоди се очакват в средата на месеца, като температурите през деня ще достигат средно между 9 и 13 градуса.

– Кога реално ще се усети топлото време тази година?
– Истинската пролет ще настъпи през април. Очаква се тази година той да бъде по-сух и малко по-топъл от нормалното, средните дневни температури ще бъдат между 16 и 20 градуса. Очаква се май да бъде по-влажен с температури, близки до нормите – средните дневни стойности ще са между 20 и 24 градуса. Ще има повече валежи, но това е месецът, в който дневните температури твърдо минават 20-градусовата бариера. Засега това е най-дългосрочната прогноза, която може да се направи.

Нашият гост
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Той е роден на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършил е Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Метеорология”. Има 13 години опит като синоптик във Военновъздушните сили.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.