Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Синоптиците от НИМХ не искат Костадин Ганев за директор

Синоптиците приемат Костадин Ганев за външен на НИМХ човек и до понеделник ще предложат две други кандидатури за временен директор. Това заяви синоптикът Красимир Стоев по БНР.

“Абсолютно външен е, може да има разработки по метеорология и да е специалист в областта на Физика на атмосферата. Самият факт, че е заместник-председател на Академията и може да окаже натиск, и самото извеждане на Института изобщо да не се случи до края на годината“, поясни Стоев.

Красимир Стоев допълни, че утре ще бъде представен план за извеждането на метеорологичния институт извън Българската академия на науките след края на годината, изготвен от синдикатите на учените и Министерството на образованието

„До момента член-кореспондент Костадин Ганев беше единствената кандидатура за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ“, коментира акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН.

„Очаквахме кандидатури от страна на НИМХ – БАН чрез неговия представител в Управителния съвет, но такива не постъпиха. Засега е постъпила една единствена кандидатура, която е от УС и която е на член-кореспондент Костадин Ганев за временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Той е специалист в областта на физика на атмосферата. Има доста съвместни разработки с колеги от НИМХ и познава работата му. Той е и с много сериозен административен опит. Имаме готовност да разгледаме и кандидатури, които са предложени от Общото събрание на учените на НИМХ-БАН, които ще постъпят до понеделник до обяд при нас“, каза акад. Ревалски.

Най-естествените предложения са тези, които идват от страна на Института и са одобрени от тяхното Общо събрание, подчерта той и добави, че досега се предлага само кандидатурата на освободения директор, която за УС на БАН е неприемливо решение.

„Второто нещо, което решихме, е, че декларираме готовност да разгледаме кандидатури, които са предложени от Общото събрание на учените на НИМХ-БАН, различни от тази на освободения директор и които ще постъпят до понеделник на обяд. Ще се съберем на ново извънредно заседание в понеделник, за да разгледаме тези кандидатури. Ако такива кандидатури не се получат до тогава, тогава председателят на БАН трябва да назначи член-кореспондент Ганев за временно изпълняващ длъжността“, коментира председателят на Академията.

Акад. Ревалски отбеляза и друго решение: „Декларираме, че ще съдействаме, съгласно правомощията, за осигуряване на нормална дейност на НИМХ-БАН, до излизането на Института от структурата на БАН“.

„Ние сме не по-малко заинтересовани този процес на излизане на Института от структурата на БАН да протече възможно най-бързо, за да можем да си гледаме и другите дейности. Наближава формиране на бюджет скоро. В наш интерес е също този процес да е бърз и гладък, без спънки“, коментира акад. Юлиан Ревалски.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.