Румен Драганов: Не се очаква драстично поскъпване на самолетните билети

ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Синоптици на протест срещу затварянето на станция „Мусала“

Синоптици скочиха срещу решението на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН за затварянето на легендарната станция на връх Мусала. Те са изготвили петиция срещу „консервирането“ на съоръжението. Само няколко часа след пускането й е подписана от 1000 души.

В петицията пише, че със затварянето на станцията на връх Мусала „се погребва един от най-големите символи на българската наука, на българския туризъм и планинарство“. Според авторите на текста консервирането на Мусала е само началото на затварянето на станции в страната и това ще е съдбата и на останалите 40.

„Не се е обсъждал такъв въпрос при нас. Ще бъдат инсталирани автоматични уреди за измервания, но те няма да заместят тези, които се правят от хората, а ще дават по-точни данни“, заяви пред „Труд“ ръководителят на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ към НИМХ при БАН проф. Христо Георгиев. Той отново повтори, че липсата на добре подготвен персонал е причината за затварянето на станцията на Мусала.

„Има хора, които са професионалисти и са съгласни още сега да бъдат пратени на станцията на Мусала“, заяви синоптикът Красимир Стоев и отново изрази съмнение в изтъкнатите от ръководството на НИМХ твърдения.

Вълна от недоволство заради затварянето на станция „Мусала“ залива интернет. „Христо Брънзов първо съсипа агрометеорологичната мрежа в България, след това посегна на радара в Гелеменово, а сега посегна на най-високата метеорологична станция в Югоизточна Европа“, пише гневен потребител на портала stringmeteo.com.

Междувременно на сайта на НИМХ към БАН беше публикувано становище на директора проф. Христомир Брънзов, който в понеделник не вдигаше телефона си, защото е в чужбина. В него той отново изтъква като причина за затварянето на станцията липсата на подготвени за тежките зимни условия специалисти. Освен това обяснява, че твърденията за това, че има бизнес с автоматични метеостанции, са спекулации и че дейността му не е в конфликт на интереси с поста му в НИМХ-БАН.

 

Из архивите

Цар Борис III дарил пари за създаването на станцията

Станцията на връх Мусала е открита през 1932 година, след като се оказало, че на Балканския полуостров няма кой да предава данни за метеорологичната обстановка. Тогава лично цар Борис III се заема с процеса и дарява пари за създаването й, става ясно от справка в архивите.

В писмо от 7 септември 1933 г. четем: “Полезните и ценни съвети на Негово Величество, голямото Му внимание и интерес към наблюдателницата “Мусала”, разрешението да се строи на Негови собствени места, разрешението да се предават по Неговата телефонна линия резултатите от наблюденията, паричните помощи и редицата други подаръци, двата хелиографа, помощта на охраняващата рота в Чам Кория, накрай голямото Му благоволение да награди с висок орден Председателя на Българския туристически съюз за заслугите му към делото “Мусала” и др. др…цялата тази редица от помощи от страна на Негово Величество туриха основата и гарантираха успеха на делото “Мусала”.

При освещаването от името на царя слово е произнесъл д-р Иван Буреш – директор на Царските природонаучни институти. В него се казва: „Новият научен и културен институт да пребъде във вековете, да бъде огнище на чиста и полезна наука, интернационалният характер на която наука да разнася доброто име на малка България из цела Европа, из цел свет.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Драги синоптици, драги научни работници от БАН – не се косете, а свиквайте!!! Вие какво искате – да намалят броя на „обгърнатите от всенародна любов“ дИпутати, че да има пари за БАН ли ?????

    1. Депутатите са ни малко като гледам колко непредставени партии в парламента има и сега издигат кандидати за президент,примерно Митьо Пищова няма представителство в парламента,Радо шишарката и почти половината кандидати за президенти нямат представители в парламента.

  2. Стига сте затваряли, молим? Нищо добро не създадохте последните 26 г:( Може на Красавец Мусала да прокарате некоя метростанция, или некой небостъргач с ресторанти, чалга и порно:))) Съответните мафийки ще бъдат изключително възхитени..Позорници. Кога тея жалки душички ще бъдат изхвърлени?

    1. Радо шишарката като пееше в началото на 90-те „О,тигре,тигре нямаш ли пари…“ половината народ му пригласяше „…бели ти коси“.

  3. Прочетено по бордовете:

    “Не ми харесва лекотата, с която се закриват, продават, приватизират, унищожават неща , градени с години. Защото после няма кой да ги възстанови. А ще се наложи. Някой ден. Само че тогава никой няма да помни…“

  4. Няма ли кой да му удари две желязни сопи на тоз изтъкнат метеоролог ли е, педал ли е .Трошете им главите на такива тарикати само така ще има оправия,НЯМА ДЪРЖАВА,това е- само палячовци

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.