На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

„Синя стая” създаде съдът в Горна Оряховица

 

Районният съд в Горна Оряховица на 27 декември ще се открие специализирано помещение за разпити и изслушвания на деца от специално подготвени неутрални психолози, социални педагози и социални работници на деца – жертви на насилие, или престъпление. Специализираното помещение се използва и при изслушване на деца от съда в гражданското съдопроизводство.

Така наречената „синя стая” е изградена по инициатива на магистратите от железничарския град. Идеята е реализирана със средства от бюджета на съда и личния труд на съдии и съдебни служители. Стаята е украсена с рисунки на децата от детска градина „Ален мак” във Велико Търново.

Специализираното помещение „синя стая” представлява уютна и приветлива стая, с която целим да създадем дружелюбна обстановка при изслушване, или разпит на детето, за да може то по-леко да премине през съдебната процедура, в която се налага да участва. Създадена е непосредствена видео връзка със съдебна зала в Районен съд- Горна Оряховица, където при разглеждане на наказателни дела се помещава съдебния състав, прокурор, защитник и подсъдим, за да се избегне непосредствения контакт между жертвата и извършителя. С последното се цели избягване на риска от сплашване и отмъщение, гарантира се защита на психиката на децата, а изслушванията и разпитите на деца в специализирани помещения са адаптирани към техните потребности.

Децата, заедно с жените, хората с увреждания, жертвите на домашно насилие, жертвите на насилие, основано на пола и др., са уязвими. Необходимо е участието им в съдебните процедури да се основава на техния най-добър интерес, на правото на детето да бъде чуто, да се изслуша в дружелюбна обстановка, да се осигури правото му на сигурност и защита, както и на правото му да бъде информирано за неговите права по подходящ начин. За децата жертви се счита, че имат специфични нужди от защита поради уязвимостта им към вторично и повторно виктимизиране, сплашване и отмъщение.

Необходимо е участието на децата, жертви на насилие или престъпление, да се осъществява в специализирани помещения, за да не се допусне контакт между детето и насилника, или извършителя. Това ще намали или елиминира риска от вторична виктимизация. Чрез разпит в специализираното помещение се цели провеждане на минимум изслушвания, или разпити, които да бъдат използвани последствие от съда при разглеждане на наказателното производство, както и осигуряване на бързина при приключването му.

По този начин се цели да се намали, или избегне риска от повторна виктимизария. В специализираното помещение се изготвя звукозапис и видеозапис, който се използва в цялото наказателно производство, без да се налага повторен разпит на детето във всяка една фаза или пред всяка инстанция. Същевременно за охраняване най-добрия интерес на детето и участието му в съдебните процедури, разпитите в наказателното производство се провеждат от специално обучени професионалисти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.