Син на Осама взе дъщеря на терорист

Династичен брак скрепява връзките в „Ал Кайда”

Хамза подготвян от баща си за негов наследник

Хамза бен Ладен - син на ликвидирания от спецчасти на САЩ терорист №1 Осама бен Ладен, се е оженил за дъщерята на Мохамед Атта - един от атентаторите от 11 септември 2001 г., пише в. “Гардиън”.

За сключения династичен брак, който има за цел да скрепи връзките в “Ал Кайда”, съобщили пред изданието полубратя на Осама. Според тях Хамза е заел висша позиция в терористичната организация и е решен да отмъсти за гибелта на баща си, убит в US рейд в Пакистан преди 7 години.

Хамза е син на една от трите живи съпруги на Осама - Хаириа Сабар, която живееше с терориста в Аботабад, недалеч от най-голямата военна база в Пакистан, където той се укриваше и бе убит през 2011 г. След ликвидирането на баща му Хамза започна да отправя призиви към последователите си за война срещу Вашингтон, Лондон, Париж и Тел Авив. Смята се, че се е издигнал до заместник на настоящия лидер на “Ал Кайда” - Айман ал Зауахири.

Западните разузнавания проявяват засилен интерес към местонахождението на Хамза, което към момента е неизвестно. Ключовата му позиция в “Ал Кайда” се потвърждава и от факта, че US Държавният департамент го включи през януари м.г. в черния списък с терористи. А бракът му с дъщеря на Атта, който отвлече и заби самолет в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк, показва, че кървавите атентати от 11 септември 2001 г. в САЩ продължават да са крайъгълен камък за “Ал Кайда”, както и че ролята на Осама бен Ладен остава ключова за организацията.

Писма на Осама, намерени в скривалището му в Аботабад, показват, че той е подготвял именно Хамза за свой наследник начело на “Ал Кайда”.

TERRORISM: Hamza bin Laden factbox

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят