Сиренето в сандвича за красота, за цвят, да не им е еднообразно на децата

Сандвич с лютеница и оскъдното количество от 2,4 грама сирене, предлаган на ученици във варненско училище, предизвика остра реакция в социалните мрежи.

Той се предлага като безплатна закуска, която държавата осигурява за учениците от I до IV клас в цялата страна. За нея държавата отделя на година по 72 лв. на ученик. Това прави по около 50 стотинки на ден за ученик.

Производителят на сандвичите каза пред БТВ, че ги е приготвил по рецепта, описана в задължителен рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”.

Сиренето в тази рецепта е за красота, сложено е за цвят, за да не им е еднообразно на децата, обясни проф. Стефка Петрова, главен редактор на рецептурника.

По думите й в изданието има много други рецепти с нормално количество сирене и кашкавал. Нормално е в един сандвич да има около 40 гр. Млечен продукт, уточни проф. Петрова.

Въпрос на контрол и организация е да се предлагат качествени закуски на децата, обяви директорът на 51-во училище в София и съветник на просветния министър Асен Александров. В моето училище обсъждаме с родителите рецептите и никога не бихме предложили такъв сандвич, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България