Системата „Бергер“ – фаворит №1 за Първа лига

Системата „Бергер“ вече е фаворит №1 за край на Първа лига. Когато се изиграе редовният сезон, в който остават два кръга, първенството ще се раздели на челните 6 и вторите 8 отбора. Ще последва програма по системата „Бергер“ по която ще се изиграе съкратен вариант на плейофите. Съперниците ще се срещнат не по два пъти, а само по веднъж като жребий ще определи кой да е домакин в дуелите. Този вариант е най-приемлив за клубовете, твърдят сондажите на БФС. Досега се говореше за два полюсни модела - доиграване само на два мача или на всички двубои от програмата.

При най-актуалния вариант сега ще остане баражът за Лига Европа, който ще даде шанс на седмия да се изправи срещу третия или четвъртия от първата шестица. Това ще зависи от Купата на България, която е на фаза полуфинали. Единствено „Ботев“ (Пд) не е в първата шестица от карето в турнира, добавящо ЦСКА, „Левски“ и „Локомотив“ (Пд).

Изпълкомът трябва да утвърди окончателния формат на рестарта на свое заседание на 21 май. Работи се по вариант за първи мач на 5 юни. Ако новият сценарий бъде приет, то отборите от първата шестица ще имат по 7 шампионатни мача, а само „Лудогорец“ ще е с осем – заради отложената среща с „Арда“ от преди пандемията.

Ръководството на БФС залага на този „междинен вариант“ като оптимално добре насочен към представянето на българските тимове в евротурнирите. Така календарът ще е запълнен и няма да има голяма пауза до тези двубои, които вероятно ще са в края на август или началото на септември. Сигурно лятната пауза ще е съвсем кратка – само за да раздели сезоните.

Предвид тежкото финансово положение на отборите от Втора лига, много вероятно е новото първенство в нея да започне според клубове, които имат стабилност и желание да участват. Въпреки облекчените изисквания при лицензирането, ситуацията в много градове въобще не е ясна. Не е изключено временното класиране във Втора лига може да се окаже и крайно. Разбира се, вариантите трябва да се узаконят на изпълкома на БФС, ако няма черезвичайно развитие с коронавируса в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ