Съмнения в ГЕРБ, дали ветото на Радев не е свързано с Елена Йончева

Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Системата не приема документите на седмокласниците без подпис на родител

Бабите, дядовците и роднините на тези седмокласнички от Начално училище "Христо Ботев" в Първомай не успяха да подадат документи за кандидатстване в професионални гимназии заради липса на подпис от родител или нотариално заверена декларация от тях.

Стотици седмокласници от Пловдив и региона, чиито родители не са в България в момента, са затруднени с кандидатстването в гимназия и не могат да подадат заявления за прием в профилирани и професионални паралелки.

Две от нововъведенията тази година са училищата-гнезда в по-малките населени места като Първомай например, където се подават заявленията, както и възможността да се кандидатства онлайн. И в двата случая обаче изискването е родителят на детето да подаде документи. В центровете, където приемат молбите на хартиен носител, се изисква присъствие на майка, баща или настойник.

Почти никой от отглеждащите децата баби, дядовци или роднини няма пълномощно за тази процедура. При подаването на заявление онлайн пък се натиска бутон “потвърди”, при който излиза декларация за съгласие на родителя.

Родителите трябва да попълнят заявление с желаните паралелки, трябва да носят за сверяване свидетелството за завършен седми клас и служебна бележка с оценките на учениците от Националното външно оценяване. На старта на кампанията на 16 юни възникна проблем с деца на гурбетчии в Първомай и Пловдив, където родителите на седмокласниците са в чужбина и мнозина от тях нямат възможност да се върнат у нас до 22 юни, когато е крайният срок за кандидатстване.

Така стотици деца, предимно от ромски произход, няма да имат възможност да продължат образованието си след основното. Проблемът стигна до министъра на образованието Красимир Вълчев, който в петък бе в Аграрния университет в Пловдив и участва в Съвета на ректорите.

“Ще поставя въпроса пред колегите, за да се намери бързо решение. Не може технически проблем да е пречка, водещ трябва да е интересът на детето”, коментира министър Красимир Вълчев.

Повечето родители предпочитат да посетят училище-гнездо и “очи в очи” да подадат заявленията на своите седмокласници. Хората се опасяват, че пред монитора биха могли да допуснат грешка, която няма кой да я поправи, и по този начин да проиграят шанса на детето си. Освен това за да се кандидатства онлайн, е необходимо и устройство, което да сканира документите, а това за мнозина също е проблем. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно.

Списъците с приетите на първо класиране излизат до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни. В същия срок се подават и заявленията за участие във второ класиране. Учениците, класирани по второ или следващо желание на първо класиране, имат възможност да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второ класиране в същото училище.

Ако изберат втората възможност местата им ще се запазят, но в същото време ще имат възможност да се класират за по-предно желание. Има и трети вариант – да не предпочетат нито една от тези възможности, което означава, че губят мястото си.

Учениците, които не са се записали след първо класиране и са подали документи за второ, не пренареждат желанията си, уточниха експерти от РУО (Регионалното управление по образование).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете