"Сити" купува най-много, "Ливърпул" продава най-добре

"Манчестър Сити" е клубът, който е вложил най-много пари в нови футболисти в последните шест години. Или с други думи - от началото на второто десетилетие на ХХI век. Персийският шейх Мансур не се колебае в трансферната политика - вложил е 1,042 милиарда евро в нови футболисти. Само през това лято "Сити" заради новия си треньор Пеп Гуардиола вложи 153 милиона евро за Клаудио Браво, Илкай Гюндоган, Лерой Сане, Нолито и Джон Стоунс.

На второ място при най-пазаруващите клубове е "Челси", който е дал за шест години 887 милиона евро. Третото място също е за английски гранд. "Манчестър Юнайтед" не може да стане шампион, но инвестира богато - 856 милиона. Испанските тиранозаври "Барселона" и "Реал" са на пето и седмо място. А участникът в пет полуфинала на Шампионската лига в този период "Байерн" е едва 15-и.

В класацията за най-добри продажби отново на първо място е Англия. Номер едно по този показател е "Ливърпул". За шест години петкратният еврошампион е продал играчи за 438 милиона евро. Най-голямата сделка е с "Барселона" за Луис Суарес. Уругвайският нападател струва 86 милиона евро, но се превърна в "Златната обувка" на европейския футбол. Вторият най-голям трансфер е на Фернандо Торес в "Челси" - 57 милиона евро.

Класацията за най-добре продаващи отбори продължава с "Валенсия". Испанците "дръпнаха" с летния трансфер на германския национал Шкодран Мустафи в "Арсенал" на стойност 40 милиона евро. Общо за шест години "прилепите" са продали играчи за 410 милиона. Третото място в ранглистата отива при "Ювентус". Също това лято "старата госпожа" направи световен рекорд, продавайки Пол Погба на "Манчестър Юнайтед" за 110 милиона евро. Предното лято в посока "Байерн" пък отиде чилийската звезда Артуро Видал за 37 милиона. Общата сума на трансферите на "Юве" за шест години е 401 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят