Ситуацията с пожарите в Благоевградска област е тежка, нямаме достъп, обяви Калин Стоянов

Снимка: МВР

България е поискала още помощ по механизма на ЕС

За съжаление ситуацията с пожарите в Благоевградска област е доста тежка, но искам да успокоя, че няма опасност за населените места и гражданите там. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов 

„Ситуацията е сложна, тъй като работим по два големи пожара, с доста сериозни фронтове на няколко километра. Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това огнище между селата в Община Струмяни“, посочи министърът. 

Калин Стоянов увери, че всички мерки за борба с огъня са предприети. „Търсим вариант да противодействаме на огъня, който в момента е на територия, на която ние буквално нямаме достъп. Отделно от това, в днешния ден там ще работят колегите от Франция със самолети, а на територията на българо-гръцката граница ще работят хеликоптерите на военните“, обясни министърът на вътрешните работи. 

Калин Стоянов съобщи също, че страната ни е отправила поредно искане за помощ чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз. „Чакаме отговор и потвърждение откъдето и да било. Надявам се, че до края на днешния ден ще получим потвърждение от някои от държавните членски на Европейския съюз за оказване на съдействие за овладяване на тази тежка ситуация“, коментира министър Стоянов. Той благодари на всички служители от различните институции, които се борят с огъня. 

Министър Стоянов заяви, че страната ни има „крещяща нужда“ от самолет за гасене на пожари, както и от хеликоптери. Според него обаче тази техника трябва да бъде към Министерството на вътрешните работи, а не към Министерството на отбраната, тъй като, по думите му, процедурите във вътрешното министерство са по-облекчени. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България