Сиярто: Будапеща отхвърля всякакви енергийни санкции (ВИДЕО)

Правителството продължава да отхвърля всякакъв вид намеса по въпроса за енергийните доставки на Унгария, тъй като това е въпрос на суверенитет, в който няма място за идеологически или политически подход.  Унгария смята за възмутително намерението на Европейския съюз (ЕС) да въведе мита върху износа на енергия от Русия. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, съобщава портала ORIGO.

„Унгария отхвърля всякакви енергийни санкции и смята опитите на Европейския съюз да наложи тарифи върху определени енергийни източници, които ще увеличат цената на доставките за определени страни, за възмутителни и неприемливи“, каза още Сиярто.

Ръководителят на външнополитическото ведомство припомни, че антируските санкции доведоха до значително увеличение на цените. Той посочи като пример Унгария, като отбеляза, че страната трябва да плати 10 милиарда евро повече за внос на енергия. Сиярто отбеляза, че унгарското правителство не взема политически решения за това откъде да купува енергия. Той подчерта, че трябва да бъдат премахнати всички мерки, които ограничават гладкото, справедливо и свободно международно енергийно сътрудничество.

Сиярто подчерта, че в настоящата среда, изпълнена със сериозни предизвикателства, има три предпоставки за безопасно и устойчиво енергийно снабдяване в световен мащаб.

„Първият е премахването на дискриминацията срещу ядрената енергия, тъй като нуждите от електричество на планетата ще бъдат два пъти по-високи от настоящото ниво до 2030 г., след разширяването на промишленото производство и електрическия преход на транспортния сектор, и това може да бъде посрещнато само в устойчив, безопасен и евтин път през ядрени реактори”, коментира Сиярто.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/2505377536518332
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа