Сиярто: Вместо да насърчава мира, ЕС постоянно рискува разпространението на войната

Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Вместо да насърчава мира, Европейският съюз постоянно рискува разпространението на войната. Унгария се интересува от мира и ние сме готови да си сътрудничим с всяка страна, която предприема стъпки за насърчаване на мира и регионалната стабилност. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто на пресконференция след среща в Будапеща с ръководителя на дипломатическото ведомство на Ангола Тете Антонио.

„Ескалацията на конфликта в Украйна представлява заплаха не само за Европа, но и за целия свят, затова африканските страни също се застъпват за бързото му уреждане чрез преговори”, каза още Сиярто.

Външният министър отбеляза, че в Европа продължава „военната истерия“ и тече „политическа подготовка“ за война. В същото време въоръженият конфликт в Украйна вече причини огромни щети по целия свят, включително Африка, и неговата ескалация представлява глобална заплаха.

„Лудостта на войната излиза извън контрол, поради което се нуждаем от глас за мир сега повече от всякога. Ето защо ценим гласовете на здравия разум, идващи от Африка. Ето защо ценим африканските държави, които говорят ясно, открито и честно за мир", каза Сиярто.

Сиярто подчерта, че ранното прекратяване на конфликта в Украйна „отговаря на интересите както на Европа, така и на Африка“.

„В интерес на европейския и африканския народ е тази лудост на световна война, която изглежда се развива в Европа, да приключи възможно най-скоро“, каза ръководителят на унгарското външно министерство на пресконференция, излъчена от M1 ТВ канал.

От своя страна анголският министър каза, че е участвал в гражданската война 27 години и знае колко беди е донесла тя на народа на страната му. Засягайки конфликта в Украйна, той изрази пълно съгласие, че „е необходимо да се намери решение, което може да доведе до истински преговори“ за мир. Антонио потвърди готовността на Ангола да допринесе, ако е необходимо, за подобни международни усилия.

През юни 2023 г. мирна мисия от седем африкански държави, която включваше президентите на Замбия, Коморските острови, Сенегал, Южна Африка, министър-председателят на Египет, както и представители на Република Конго и Уганда, изложи 10 точки план, който може да стане основа за процеса на разрешаване на конфликта в Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа