Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на изборите Да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, написа българският президент

Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Си Дзинпин разкри амбицията си да заеме водеща позиция в света

Снимка: Архив

В женевската централа на ООН президентът на Китай Си Дзинпин изнесе реч, която бе приета като заявка за отнемане от САЩ на позицията на световен лидер, пише вестник „Коммерсант“.

Дзинпин подкрепи икономическата глобализация, призова да не се водят търговски войни и да се унищожи ядреното оръжие. Според експерти обаче Пекин едва ли ще успее да замени Вашингтон: азиатската държава има твърде много вътрешни и външни проблеми.

По време на посещението си в Мексико през 2012 г. току-що встъпилият в длъжност Си Дзинпин определи като основно постижение на Китай това, че страната „храни 1,3 млрд. души, не изнася революция, глад и с никого не се обвързва“. През 2017 г. амбициите на Пекин видимо са се увеличили: президентът стана главната звезда на Световния икономически форум в Давос и демонстрира как са се разширили хоризонтите на страната през последните пет години.

„Ние сме длъжни да насърчаваме демокрацията в международните отношения, отхвърляйки хегемонията на една или няколко държави“, отбеляза Си Дзинпин. Той призова към ликвидиране на ядреното оръжие. Освен това изрази критика към „търговския протекционизъм и самоизолацията” и подчерта, че „стабилният ръст на икономическата глобализация“ ще бъде в полза на всички държави.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.