Си Дзинпин разкри амбицията си да заеме водеща позиция в света

В женевската централа на ООН президентът на Китай Си Дзинпин изнесе реч, която бе приета като заявка за отнемане от САЩ на позицията на световен лидер, пише вестник „Коммерсант“.

Дзинпин подкрепи икономическата глобализация, призова да не се водят търговски войни и да се унищожи ядреното оръжие. Според експерти обаче Пекин едва ли ще успее да замени Вашингтон: азиатската държава има твърде много вътрешни и външни проблеми.

По време на посещението си в Мексико през 2012 г. току-що встъпилият в длъжност Си Дзинпин определи като основно постижение на Китай това, че страната „храни 1,3 млрд. души, не изнася революция, глад и с никого не се обвързва“. През 2017 г. амбициите на Пекин видимо са се увеличили: президентът стана главната звезда на Световния икономически форум в Давос и демонстрира как са се разширили хоризонтите на страната през последните пет години.

„Ние сме длъжни да насърчаваме демокрацията в международните отношения, отхвърляйки хегемонията на една или няколко държави“, отбеляза Си Дзинпин. Той призова към ликвидиране на ядреното оръжие. Освен това изрази критика към „търговския протекционизъм и самоизолацията" и подчерта, че „стабилният ръст на икономическата глобализация“ ще бъде в полза на всички държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят