Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Си се извисява като колос над всичко Лидерът на Китай вероятно ще се пробва и за трети мандат

Китайският президент Си Цзинпин обяви новия състав на най-висшия орган на управляващата комунистическа партия, чиито членове ще управляват заедно с него в момент, когато той започва втори петгодишен мандат като партиен лидер с дневен ред за разширяване на благоденствието и увеличаване на международното влияние на втората по големина икономика в света.

Партията вече повиши статута на Си на заключителното заседание на конгреса си, като включи името и доктрината му в партийния устав редом с предишните лидери Мао Цзедун и Дън Сяопин, затвърждавайки положението му на най-влиятелния човек, заставал начело на страната от десетилетия.

Този ход на практика прави всяко противопоставяне срещу него равносилно на атака срещу самата партия и до голяма степен го изолира от конкуренцията между съперничещите си фракции в партията.

Единственият друг член освен Си, който запази поста си в комитета, е премиерът Ли Къцян – вторият по ранг партиен ръководител, чиито отговорности са главно да следи за развитието на икономиката и да ръководи работата на правителството. До голяма степен се смяташе, че авторитетът на Ли е подкопан, тъй като Си съсредоточи в ръцете си голяма власт във всички области на управлението, но фактът, че Ли остава в Постоянния комитет явно говори за голямото уважение, с което се ползва в партията.

Съставът на комитета отразява стремежа на Си да укрепва партийното единство, като постига баланс между различните групи по интереси в организацията, наброяваща 89 милиона членове, опитвайки се да постави набиращата сила партия в по-добра позиция, за да упражнява контрол и върху вътрешната политика, и върху външната.

Членовете на комитета ще отговарят за управлението на послушното законодателно събрание – Общокитайското събрание на народните представители – и неговия съвещателен орган – Китайския народен политически консултативен съвет, както и за редица ресори, включително тези, които отговарят за пропагандата, партийната дисциплина, етническите и тайванските въпроси и науката и технологиите.

Другите членове, изброени по старшинство, са: директорът на Канцеларията на ЦК на ККП Ли Чжаншу, който е началник на кабинета на Си; вицепремиерът Ван Ян; директорът на Центъра за политически изследвания Ван Хунин; Чжао Лъцзи, който оглавява Организационния отдел на ЦК, отговарящ за назначенията, и партийният лидер на Шанхай Хан Чжън, който от много години управлява този финансов център.

Наред с кампанията Си предприема едни от най-суровите мерки срещу гражданското общество, целящи да смажат несъгласието и активността сред адвокатите и правозащитниците.

Новите лидери ще се сблъскват с предизвикателства, включващи обуздаване на бързо растящия дълг, който се смята за най-голямата заплаха за икономическата стабилност, и овладяване на търговското напрежение с Вашингтон и Европа заради китайското свръхпроизводство на стомана и други стоки.

Те също така ще трябва да се справят с опасността от война заради ядрената програма на своя съсед и съюзник Северна Корея, да управляват важните отношения със САЩ и да направляват деликатните връзки с държавите от Югоизточна Азия, които се тревожат от експанзията на Пекин в спорното Южнокитайско море.

Си, който е син на висш комунистически функционер, казва, че политическата му идеология е от основно значение за това Китай да поеме по пътя към превръщането си във “велика, модерна социалистическа страна” до средата на века. В сърцевината на това виждане е управляващата партия, която служи като авангард за всичко – от защитата на националната сигурност до даването на морални напътствия на обикновените китайци.

“Никой не се съмнява, че Си се извисява като колос над всичко. Организираната или дори неорганизираната съпротива е немислима”, каза специалистът по Китай в канадския университет “Карлтън” Джереми Палтил.

Според анализатори включването на политици от фракции, свързани с предшествениците на Си – Ху Цзинтао и Цзян Цзъмин, в Постоянния комитет на Политбюро свидетелства за стремежа на партията да успокои страховете, че Си концентрира в себе си твърде много власт.

Наблюдатели отбелязват, че никой от новите членове на висшия управляващ орган не изглежда подходящ за наследник на Си като партиен лидер. За разлика от тях, преди да дойде на власт през 2012 г., Си беше в Постоянния комитет от пет години, а предшественикът му Ху беше член на органа в продължение на 10 години, преди да стане партиен лидер.

Специалистът по китайска политика в Бостънския университет Джоузеф Фюсмит каза, че липсата на очевиден наследник свидетелства за дългосрочните амбиции на Си.

“Това предполага, че Си вероятно ще изкара трети мандат и че навярно сам ще определи своя наследник. Не сме виждали подобно нещо от две десетилетия”, каза Фюсмит.

Някои анализатори предположиха, че Си успешно е избегнал възможността позициите му да бъдат подкопани от посочен вече наследник и може би е подготвил почвата за продължаване на управлението си като партиен лидер след втория си мандат.

“Да си наследник в сянката на могъщ лидер може да е опасна позиция”, каза Ян от Чикагския университет. “При сегашната обстановка не е изключено Си да се оттегли след пет години, но тази конфигурация всъщност му дава по-голяма възможност да продължи”.

 

Липсата на наследник е компромис

Липсата на наследник е компромис от страна на Си. Смята се, че той има благосклонно отношение към партийния секретар на Чунцин Чън Минър, който би нарушил партийните норми за повишенията, за да получи място в Постоянния комитет.

И въпреки че господстващата му позиция в партията е безспорна, на Си вероятно ще му е трудно да я запази като много важна в китайското общество, което става „по-голямо, по-разнообразно и по-самостоятелно“, каза специалистът по китайска политика в Хонконгския баптистки университет Жан-Пиер Кабестан.

„Гражданското общество само по себе си е подложено на по-строг контрол, но в Китай се случват толкова много неща. По същество обществото и в частност младежите, обръщат гръб на партията и политиката. Те се радват на живота и не ги интересува конгресът или Си“, каза Кабестан.

БТА, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Комунизмът в Китай се доказа като по-ефективен и справедлив от либерастката грабителска изродщина, затова юдоанглосаконците са бесни от страх и злоба. Както и московските перестройчици, либерасти, продажници и предатели. Както и брюкселските поргизнали в корупция и бюрокрация безродници. Както и туземните соросоиди, предатели и продажници. Не пропагандирам комунистическата идеология за България, тя се е оказала добра за Китай, от което не следва, че е добра за всички. Либералната „демокрация“ се доказа като вредна за всички страни, защото е принципно несправедлива, антинационална и разбойническа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.