Скакалец за 21 минути

Таня Цекова-ШишоваНов повод за национална гордост тези дни премина почти незабелязано покрай всички драми, пожари и турбуленции в държавата. Обаче фактът си е факт - българка разби с гръм и трясък постижение от Книгата с рекордите на Гинес. При това с йога. И по такъв безапелационен начин, че вероятно ще минат десетилетия, преди някой да се опита да подобри успеха й.

На 22 юли българката Таня Цекова-Шишова постави нов световен рекорд за йога. Тя подобри времето в дисциплината Longest Chin Stand (от англ. - “най-дълготрайно стоене на брадичка”). Досегашният рекорд в позата “Скакалец” бе едва 2 минути и 27 секунди. Таня Цекова-Шишова успя да изненада йога общността събрала се в 78 СУ “Христо Смирненски” в гр. Банкя с невероятния резултат от 21 минути и 26 секунди. “Не исках да го подобря с една или две минути, исках да направя нещо запомнящо се”, разказва Таня. Българката от три години живее в Марсилия, но нито за миг не е имала съмнение - опитът да счупи рекорда ще бъде в България. “Така беше редно. Това е родината ми.”

Бивша художествена гимнастичка от Националния ни отбор, на 19 г. Таня се отказва от спортната кариера заради контузия на гърба.

“Тренировките за Гинес започнах два месеца по-рано. В началото имах доста съмнения, затова моят йога учител ме уверяваше: “Не, не, давай, ти можеш.” Аз му възразявах: “Ами, ако си контузя пак кръста, какво ще правя?” “Няма такова нещо, тренирай, засилваш си мускулатурата, тялото ти ще свикне, няма нищо страшно,” казваше той. И така започнах да вдигам всеки ден около минута-минута и половина времето. От три стана на седем, осем, десет, 11. Един ден преди фестивала ми каза: “Искам да утре да направиш 20 минути. Знам че можеш, но се пестиш.”

Никога до деня на рекорда не бях правила 20 минути. Минаха 20 и той ме пита: “Можеш ли още?” Казвам “да”. Хайде още една минута и още една. Аз си дишах, говорех си. Тренирана съм, не ми пречеше.

После коментирахме, че можех да остана и още поне до 25 минути. По време на комуникацията просто не се разбрахме. Той ми каза: “Като спираш, ми направи знак с ръка. Но ми спряха времето, преди да съм отпуснала позата. И той ми вика: “Хайде, пускай!” Вероятно щях да изкарам още една-две минути.”

Майката на Таня е инструктор по йога и бивша гимнастичка, баща й има рекламна агенция. “Майка им първоначално беше против да тренирам гимнастика, но си казваше, хайде, в детската градина няма да е сериозно. В гимнастиката обаче няма несериозна работа. Като се хванеш на хорото, няма спиране. Продължих 15 г. горе-долу. Последните 6 г. бях в Националния отбор. Най-голямото ми постижение е световното клубно първенство в Токио през 2008 г., където взехме 4 място. Тогава бях на 17. Малко след това - през 2009-а преминах в ансамбъла, а през 2010-а прекъснах. Поради контузията, но и поради това, че вече исках да правя нещо различно, да уча. Завършва 119 СОУ в София с английски и руски и Рехабилитация и кинезитерапия в Националната спортна академия.

За да преодолее постоянните болки в кръста, преминаващи в изтръпвания на краката, набляга на йога. “През последните си 6 месеца като гимнастичка ходех и на йога. Когато прекъснах с гимнастиката, продължих директно с йога. С времето успях да си възвърна гъвкавостта. Възстанових се не сто процента, а над сто!”

С добрата координация и бърза схватливост, възпитани с дългогодишните тренировки и йога практики Таня обяснява лекотата, с която успява да овладее едно иначе изключително трудно изкуство - класическите индийски танци. Случайна среща дава начало на тази част от историята й. “С Мина се запознахме на един фестивал Ратха Ятра в София през 2014 г.” Самата Мина е уникално явление: последната ученичка чужденка на една от последните останали учителки в един много рядък старинен индийски танцов стил.

“Таня тъкмо беше спечелила световната си титла от Париж през 2013 - спомня си Мина. - Харесахме се и разбрахме, че ще можем да работим заедно. Така последваха редица общи артистични проекти.” Един от тях е спектакълът на Мина “Шива и Шакти”.

“Лошото е, че прекъснах, след като заминах за Франция - съжалява Таня. - Много ми липсват индийските танци.” В Страната на любовта гимнастичката попада заради любов - сегашния й съпруг, който е треньор по бадмингтон.

“Бях във втори или трети курс. Бях се зарекла, че никога, никога няма да изляза с някого, с когото съм се запознала във фейсбук. Първоначално не отговарях на поканата му. След няколкото световни и европейски първенства имах много международни познанства. И за него си помислих, че сигурно ме е видял на някое от състезанията. Рекох си, хайде, ще го приема. Имахме и общ приятел, с когото са тренирали заедно. Питах го дали го познава - да не се окаже някой психопат, примерно. Той каза: “Не, не, това е мой много добър приятел, живее във Франция от доста години.” Сега двамата са семейство и имат дъщеричка на 2 г. и 9 месеца.

Учителят: д-р Аман Суд

Със своя гуру - д-р Аман Суд, се среща преди три години, когато той си отваря студио в България (женен е за българка) и набира инструктори. Д-р Суд е човекът, окуражил Таня Цекова-Шишова да се опита да подобри световния рекорд. Самият той е носител на рекорд в Гинес за най-дълго продължил урок по йога. Позата “Скакалец” или шалабх асана, с която поставя рекорда, има и по-прост вариант, при който практикуващият йога ляга на пода по корем и повдига ръцете и краката нагоре и задържа така. Целта е да се заздравят мускулите на гърба.

За нея

Гордея се с нея

Когато се запознах с нея през 2015 г. ми направи впечатление на много отдаден и артистичен човек. Вече беше постигнала огромен успех в Световните шампионати по йога в София, Пунта дел Есте, Москва и Париж. Веднага видях този потенциал, в който тя дълго се съмняваше. Отне ни няколко години, докато го развием и докато тя придобие повече вяра в себе си. В момента фактите говорят сами. Гордея се много с моята ученичка. Тя е много отговорен и работлив човек.

Д-р Аман Суд, учител по йога и гуру на Таня

Йога се оказа благодатна за нея

Познавам Таня от 6 г. През това време наблюдавам как колекцията й от медали и постижения расте. Йога се оказа благодатна територия за нейното развитие, тъй като тя е успяла да отгледа у себе си най-ценното за спортистите качество – дисциплината, наред с гъвкавостта на тялото.

Татяна Явашева, журналистка

Всеотдайна и артистична

Първата ни среща с Таня беше на фестивала Ратха Ятра в София през 2014 г. Веднага се харесахме и разбрахме, че ще можем да работим заедно и то много успешно. Тя е толкова всеотдайна, че дори сега отдели време да направим заедно танц, въпреки че се подготвяше за поставянето на рекорда. Изпълнихме го преди опита за рекорд.

Мина, индийски класически танцьор

Беше голям шемет

С Таня бяхме съотборнички в Националния отбор на България по художествена гимнастика, заедно сме преминали през много трудни моменти в спорта. Като малка беше голям шемет, много щура и забавна, случвало се е да не спим по цели нощи! Таня е изключително слънчев човек, който неизменно те зарежда с позитивизма си! Знам че винаги мога да разчитам на нея!

Моника Минчева, треньор по художествена гимнастика

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети