Скандали в БСП завършиха с оставка в „Дума“ (обзор)

Вътрешната опозиция предупреди Корнелия Нинова, че разединява партията

Столетницата насрочи конгрес на 26 януари

Пролетта ще стане ясно дали Нинова ще оглави евролистата на БСП

Поредни скандали в БСП, пореден драматичен пленум, поредни вътрешнопартийни интриги приключиха с оставката на и.д главния редактор на в. “Дума” Йордан Мичев. На неговото място ще бъде Ивелин Николов, който също ще е и.д. главен редактор до провеждането на конкурс за поста в партийния вестник.

Заклинанията, че недоволните от едноличните решения на лидерката Корнелия Нинова ще й поискат вот на доверие, се оказаха кулоарни бабаитщини. Никой от недоволните не постави и въпроса за вкарване на точка в дневния ред на предстоящия конгрес за промени в устава. Вътрешната опозиция от месеци твърди, че ще поиска да се отмени прекия избор на председател на партията. Текстът бе гласуван през 2017 г. по настояване на Нинова. Голяма част от членовете на Националния съвет са категорични, че трябва да се върне старото положение – конгресът да избира лидер на партията. Пленумът реши следващото заседание на висшия партиен орган да е на 26 януари. Другата очаквана интрига на пленума – дебатите за евролистата и критериите за номиниране на кандидати, също не се състоя. С пукването на пролетта щяло да стане ясно дали Нинова ще успее да измести шефа на ПЕС Сергей Станишев от водач на листата, както и дали самата Нинова ще има куража да я оглави.

На неделния пленум Нинова получи писмо от шефката на Казанлъшката организация Стела Кехайова с предупреждение, че в партията властват лъжи, клевети и интриги. “Време е да се спре с непрекъснатото противопоставяне на личностни интереси в партията, да се използва максимално експертния и политически капацитет при формирането на политиките ни, да се зачита различното мнение и всички заедно да приемем предизвикателствата, пред които сме поставени”, е позицията в открито писмо до пленума на бившите министри Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев.

След дълго мълчание на пленума с остра позиция излезе и Румен Овчаров, който предупреди, че БСП в момента страда от три сериозни порока – агресивно невежество, омраза и самодостатъчност.

Коментари

Задължително поле