Скандали с подкупи тресат „Златните глобуси“ от десетилетия

„Златните глобуси“ през 60-те години

Водят журито на почивки в Лас Вегас

Политически речи и хомо признания

Тази неделя Мария Бакалова може да стане първата българска актриса, която печели „Златен глобус“. Наградата е една от най-престижните в киното и телевизията. Раздава се от 77 години, а церемонията е едно от най-важните светски събития в Холивуд. Това обаче не винаги е било така. Статуетката е минала през много скандали и незабравими моменти, докато се превърне в „малкия Оскар“.

Връчването на „Златните глобуси“ по традиция се провежда в началото на януари и слага начало на сезона на кино наградите. Смята се също така, че който спечели приза, печели и Оскар-а. Въпреки статута си, „Златните глобуси“ са видели не един и два скандала.

Много години преди церемонията по връчване на Глобусите да се превърне в престижна гала вечер, на която се носят скъпи рокли и се сервира алкохол, събитието се е излъчвало по калифорнийска кабеларка, а призът далеч не е бил сред най-желаните.

През 60-те и 70-те години на миналия век церемонията на „Златните глобуси“ е била пред пълен провал, след като телевизия NBC забранява излъчването ѝ. Тогава събитието започва да се предава по кабелна телевизия, предназначена само за Лос Анджелис,. Това обаче става повод Федералната комисия по комуникации в САЩ да се усъмни в честността на наградите. Според комисията победителите се избирали от рекламодатели, които принуждавали актьорите да се явяват на церемонията. В противен случай обявявали друг човек за победител. NBC отказва да излъчва наградите от 1968 до 1974 г.

Съмненията около избора на победители става повод и за един от най-грандиозните скандали на „Златните глобуси“. През 1982 г. Пиа Задора печели приза в несъществуващата вече категория „Най-добра нова актриса в игрален филм“ за лентата „Пеперуда“, като побеждава имена като Елизабет Макгавърн и Катлийн Търнър. Проблемът в триумфа на Задора е, че тя е пословично лоша актриса и само три месеца след „Златния глобус“ получава антинаградата „Златна малинка“ за същата роля.

Победата на Пиа Задора очаквано предизвиква недоволство, но скандалът се развихря, когато става ясно, че тогавашният й съпруг - израелският милиардер Мешулам Риклис, е завел членове на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса, която връчва наградите, в хотел в Лас Вегас. Разкритието веднага води до обвиненията, че съпругът на Задора й е купил наградата. Въпреки че твърденията никога не са потвърдени, скандалът унищожава кариерата на Задора, а наградата за „Най-добра нова актриса“  на „Златните глобуси“ е премахната две години по-късно.

Съмнения за подкуп се появиха и през 2011 г., когато шпионският трилър „Туристът“ с Джони Деп и Анджелина Джоли, е номиниран в категория „Най-добър мюзикъл или комедия“. Според непотвърдени слухове членове на Асоциацията на холивудската чуждестранна преса отново са си почивали в Лас Вегас, а в замяна дистрибуторът на лентата - „Сони“, е поискал филмът да е номиниран именно в тази категория. Другият проблем с номинацията на „Туристът“ е фактът, че филмът е изключително зле приет от критиците и има едва 20% рейтинг.

Церемонията на „Златните глобуси“ е светско събитие, което събира елита на Холивуд, но блясъкът бива засегнат от кризи. Заради пандемията от COVID-19 тази година статуетките ще бъдат раздадени в две отделни зали, за да се избегне струпването на хора. През 2008 г. организаторите на събитието също се сблъскаха с невъзможността да съберат актьорския елит на едно място. Причината беше огромна стачка на Гилдията на американските сценаристи. В знак на солидарност Гилдията на актьорите реши да бойкотира наградите и  Асоциацията на холивудската чуждестранна преса нямаше друг избор, освен да раздаде наградите си по време на пресконференция.

Вечерта на „Златните глобуси“ се гледа от милиони хора по света и всеки гаф или скандално изказване мигновено се запечатва в телевизионната и интернет история.

През 2013 г. Джоди Фостър получи награда за цялостен принос за невероятната си кариера, но вместо да използва речта си за благодарности, Фостър реши да си признае, че е хомосексуална. Това не беше новина, тъй като личният живот на носителката на „Оскар“ е добре известен, но никой досега не беше използвал толкова голяма сцена за подобно признание. Освен разкритието за сексуалността си, Фостър на практика се самоотлъчи от Холивуд, като тази година ще присъства на „Златните глобуси“ за първи път от 8 години насам.

Церемонията по връчването на „Златните глобуси“ многократно се е превръщала в сцена на политически речи. И докато разпалените думи на Мерил Стрийп срещу Доналд Тръмп през 2017 г. бяха приети с възторг, същото не може да се каже за Оливър Стоун. През 1979 г. скандалният режисьор и сценарист използва победата си, за да се оплаче от американската политика срещу наркотиците и несправедливостта хора да бъдат пращани в затвора заради употребата на забранени субстанции. Реакцията на присъстващите е да освиркат Стоун, а водещият на церемонията Чеви Чейс любезно прикани победителя да „каже благодаря и да напусне сцената“. Ситуацията ескалира още повече и охраната извежда Оливър Стоун от залата.

Холивуд е бил свидетел на десетки скандали, но никой от тях не може да се сравнява с бурята, която се разрази през 2017 г., когато продуцентът Харви Уайнстийн беше обвинен от повече от 80 жени, повечето от които актриси, в сексуален тормоз и изнасилване. В скандала се озова и Мерил Стрийп, която само няколко години преди разкритията нарече Уайнстийн „Бог“ по време на церемонията на „Златните глобуси“. Стрийп побърза да се оправдае, че не е знаела какви ги е вършил опозореният продуцента през последните 30 години, въпреки че е играла многократно в негови филми. Това непремерено изказване хвърли петно върху кариерата й, което и до ден днешен не може да изчисти.

Мария Бакалова е петата източноевропейка с номинация

Мария Бакалова е едва петата източноевропейка, която се бори за „Златен глобус“. Преди нея до номинация са стигали гъркините Мелина Меркури и Катина Паксино, както и родените в Руската империя Лиля Кедрова и Ида Каминска.

Сред изброените дами безспорно най-известна е Мелина Меркури, която е била номинирана цели три пъти за „Златен глобус“ и веднъж за Оскар. Нейната сънародничка Катина Паксино пък печели и двата приза за участието си в „За кого бие камбаната“.

Родената в Санкт Петербург Лиля Кедрова пък не успява да прибере „Златен глобус“, но за сметка на това е носителка на Оскар за ролята си в „Зорба гъркът“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес