Скандалната Ана и европейските въпроси

Красавицата от кабинета на Гриндяну не се притеснява да публикува снимки по бански.Снимки АРХИВ

Красивата румънка в кабинета на Сорин Гриндяну има блестяща кариера, зашеметяващо богатство и поредица от грешки

В началото на годината социалдемократите в Румъния предложиха на 43-годишната Ана Бирчъл да заеме поста делегиран министър по европейските въпроси. В края на миналата седмица премиерът Сорин Гриндяну настоя тя да поеме, макар и временно, поста правосъден министър. Изборът съвсем не е случаен. Ана има зашеметяващо CV и сериозен професионален опит. Но не само. Тя е най-богатият политик в спорното ляво правителство, а името й е замесвано не в един и два скандала. Всичко това предизвика нов политически земетръс в северната ни съседка и отприщи поредна вълна от коментари за властващия цинизъм отвъд Дунава.

Зашеметяващо CV

Ана Бирчъл е родена на 30 август 1973 г. в град Мизил, окръг Прахова. „Най-добрата зестра, която родителите ми осигуриха, е моето образование“, пише на блога си 43-годишната румънка. От 1991 до 1996 г. с годишна стипендия следва във Факултета по право и международни отношения „Николае Титулеску“. В периода 2000-2002 г. прави магистратура по право в Йейл, а веднага след това става и доктор по право. Обстойно изследва закона за банкрута, прилаган в банковите системи на страните от Централна и Източна Европа. От 1996 до 1998 г. се занимава със застраховане. През 2002 и 2003 г. работи като адвокат в White&Case LLP, Ню Йорк, САЩ. Поема случаи, свързани с финансово право и с компании като Enron, MCI-Worldcom, United Airlines, US AIR, UPC. През 2003 и 2004 г. е съветник в министерството на външните работи на Румъния, а от 2005 до ноември 2006 г. е съветник към комисията за външна политика в Сената. През този период е и гост-лектор в университета „Димитрие Кантемир“ в Букурещ. От 2008 до април 2010 г. работи като юрист в White&Case LLP Букурещ. От 2010 до 2012 г. оглавява отдела за финансово преструктуриране и несъстоятелност в адвокатска кантора „Бириш Горан“. От юли до декември 2012 г. е съветник на премиера Виктор Понта. Две години по-късно става член на Изпълнителния комитет на Асоциацията на Йейлския университет. Оттогава до днес е посланик на престижната неправителствена организация, създадена от Хилъри Клинтън - Vital Voices. От април 2014 до октомври 2015 г. е висш представител на премиера по европейските въпроси и партньорството със САЩ. От декември 2012 до декември 2016 г. е депутат и член на комисията по бюджет и финанси, както и член на специалната комисия за присъединяването на Румъния към Шенген.

Заможната дама

Заедно със съпруга си Мартин притежава над 30 хектара земя в Дорна Арини, окръг Сучава, вилна къща пак там, апартамент от 50 кв. м. в Букурещ, къща в Ню Хавай, апартамент от 180 кв. м. в Ню Йорк. Ана има бижута за 46 000 евро и 13 банкови сметки, в които държи 194 440 долара, 162 289 леи, 25 538 евро и 48 885 лири стерлинги. Финансовите инвестиции на семейство Бирчъл в чужбина възлизат на стойност 23 милиона евро.

Грешки от миналото

Веднага след като премиерът Сорин Гриндяну я предложи за поста временен министър на правосъдието, а президентът Клаус Йоханис я назначи с указ, колегите румънски журналисти прехвърлиха няколко епизода от миналото й. И припомниха датата 20 октомври 2008 година. Тогавашният председател на Социалдемократическата партия Мирча Джоана обявява, че Ана Бирчъл ще се кандидатира за Колегията САЩ-Канада в Камарата на депутатите. Политически източници твърдят, че Джоана тенденциозно лансира Ана, въпреки че повечето партийни членове не одобряват нейната кандидатура. В крайна сметка мандатът е спечелен от кандидата на Демократ-либералната партия Мирча Любанович. Няколко месеца по-късно, точно преди изборите за президент през 2009 г., в интернет пространството изтича клип, от който става ясно, че Ана Бирчъл е дала подкуп на Мирча Джоана в размер на 5000 евро. Тя настоява, че сумата всъщност е дарение за предизборната кампания.

Палавата Ана

Името й е замесено и в сексскандали. През 2008 Бирчъл е в листите на СДП (Социалдемократическа партия) за изборите, когато ненадейно в интернет пространството се появява порноклип. Публикува го в блога си журналистът Йосиф Бубле. Той твърди, че жената във видеото, която прави орална любов на предната седалка в автомобил, е Ана, а спътникът й е Мирча Джоана. Името на Ана е изтеглено от листите, а между нея и журналиста се разразява люта съдебна битка. Ана я спечели окончателно през 2015 г., а Йосиф й плати 20 000 евро за нанесени морални щети.

Отново през 2008 г. Ана се превръща в обект на желание от социолога Мариус Пиеляну. Или поне тя самата така твърди. И показва на журналисти „мръсните есемеси“, които е получила от него. „С Пиеляну съм се срещала всичко на всичко три пъти. По работа. Когато започна да ме атакува с нецензурни съобщения, му се обадих. Призна, че е бил пиян и това няма да се повтори. Не се повтори.“

Свидетел по делото „Тони Блеър“

Ана Бирчъл е изслушана от Дирекцията за борба с корупцията в Плоещ като свидетел по делото, в което бившият премиер Виктор Понта е обвинен, че е получил 220 000 евро, за да осигури на приближен бизнесмен избираемо място в листата на социалдемократите за парламентарните избори през 2012 г. Според антикорупционните прокурори Виктор Понта използвал парите, за да организира посещение в Румъния на популярно лице от чуждестранната политика с цел трупане на електорален капитал преди изборите. Въпросното популярно лице е бившият британски премиер Тони Блеър. За да се създаде впечатление, че визитата на Блеър в Румъния не е по инициатива на СДП, посещението било уредено чрез неправителствена и аполитична организация, за да може общественото мнение да бъде заблудено, че срещата на Блеър и Понта се е състояла по инициатива на бившия британски премиер. Ана Бирчъл твърди, че е помогнала за осъществяването на диалога между двамата, но няма никакво участие във финансовите далавери. Самият Понта заявява, че Тони Блеър е поканен в Румъния по инициатива на Ана.

*Авторката е водеща на „Новините on air“ и международен редактор, специалист на темата Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи