Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Скандалният сандвич не е по рецептурник – не е с истинска лютеница и е от две филии

Снимка: Фейсбук

Нова светлина върху случая със скандалния сандвич – безплатна закуска за учениците в училище „Йордан Йовков” във Варна хвърли Националният център за обществено здраве и анализи към МЗ.

“Въпросният сандвич, както ясно личи от придобилата публичност снимка на г-жа Ивелина Томова, няма нищо общо с рецептата, която според изказването на производителя пред национална телевизия, е от задължителния рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, разработен включително и от експерти на НЦОЗА и одобрен от МЗ”, посочват от институцията.

“Тези твърдения не отговарят на истината. Очевидно е, че реално проблемният сандвич е приготвен с нещо, което не прилича на истинска лютеница – то е достатъчно течно и видимо не съответства на определеното в Рецептурника количество – 40 грама. Според рецептата той e трябвало да е с една филия хляб, а е направен с две, което не е съобразено със здравословните норми”, обясняват от НЦОЗА.

“Минималното количество сирене във въпросната рецепта не би ощетило въпросния сандвич, ако той е приготвен наистина както би трябвало. Широко обсъжданото количество на сиренето (2,4 г) в сандвича с лютеница е минимално, тъй като неговото наличие точно в тази рецепта е свързано единствено с по-привлекателния вид на закуската”, потвърждават от центъра. Оттам обаче уточняват, че скандалният сандвич е един от двата постни, посочени в Рецептурника, което е единствената причина за минималното количество сирене в рецептата.

“Въпросът получават ли нашите деца сандвичи, които да съответстват по състав на включените продукти на рецептите, остава актуален – може ли качествени закуски да бъдат приготвени със средствата, които държавата отпуска за безплатни закуски. Дискусията в този аспект би могла да доведе до адекватно решаване на проблема с тяхното качество”, посочват от НЦОЗА.

sandwich
Сандвичът с лютеница за ученици такъв, какъвто трябва да е според рецептурника. Графика: НЦОЗА

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. А защо му е на правителството и хммм ”държавата”да отпуска средства за безплатна закуска? Ако немат парета, просто да не закусуват:) Кво кат са деца, кой има нужда от бедни деца? Никой, още по-малко правите. което си има доста добри закусчици за техните детенца и внучета:) Яяяя труд да не ни заминава с гупости.и бедните децата е вече време да започнат вко да се трудят от 7 г възраст. какво ги мързи? Забравихте ли как са се трудели преди – бедната 6 г цветарка, малката кибритопродавачка, малкото ваксаджийче и пр. чудесни професии за по-млади хора:) Но ги мързи,,както тук ни обясниха, защо учителите ни, лекарите и пр. били бедни:)

  2. Кой е виновен в този случай? Защо спят контролните органи? Санкциите трябва да са жестоки! Става дума за подигравка с децата и техните родители.

  3. Тера, не бъди наивен:) Контролните органи – органели са също в играта/парата:))) Кви санкции кви 5 ст.?

  4. Ако държавата краде, лъже, трови поданиците, за каква държавност изобщо говорим?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.