Скандалният сандвич не е по рецептурник - не е с истинска лютеница и е от две филии

Нова светлина върху случая със скандалния сандвич - безплатна закуска за учениците в училище „Йордан Йовков” във Варна хвърли Националният център за обществено здраве и анализи към МЗ.

"Въпросният сандвич, както ясно личи от придобилата публичност снимка на г-жа Ивелина Томова, няма нищо общо с рецептата, която според изказването на производителя пред национална телевизия, е от задължителния рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, разработен включително и от експерти на НЦОЗА и одобрен от МЗ", посочват от институцията.

"Тези твърдения не отговарят на истината. Очевидно е, че реално проблемният сандвич е приготвен с нещо, което не прилича на истинска лютеница – то е достатъчно течно и видимо не съответства на определеното в Рецептурника количество – 40 грама. Според рецептата той e трябвало да е с една филия хляб, а е направен с две, което не е съобразено със здравословните норми", обясняват от НЦОЗА.

"Минималното количество сирене във въпросната рецепта не би ощетило въпросния сандвич, ако той е приготвен наистина както би трябвало. Широко обсъжданото количество на сиренето (2,4 г) в сандвича с лютеница е минимално, тъй като неговото наличие точно в тази рецепта е свързано единствено с по-привлекателния вид на закуската", потвърждават от центъра. Оттам обаче уточняват, че скандалният сандвич е един от двата постни, посочени в Рецептурника, което е единствената причина за минималното количество сирене в рецептата.

"Въпросът получават ли нашите деца сандвичи, които да съответстват по състав на включените продукти на рецептите, остава актуален – може ли качествени закуски да бъдат приготвени със средствата, които държавата отпуска за безплатни закуски. Дискусията в този аспект би могла да доведе до адекватно решаване на проблема с тяхното качество", посочват от НЦОЗА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве