Наш ас мина през заледено езеро, дисквалифицираха го после му дадоха бронз

Най-добрият ни състезател в ски ориентирането Станимир Беломъжев вероятно не е печелил по-куриозен медал от бронза на европейското в Иматра (Финландия). На средна дистанция българинът стана първи, но бе дисквалифициран заради избора на маршрут. Причината - той и още няколко елитни състезатели преминали през замръзнало езеро, отбелязано на картата като непроходимо. След серия протести обаче съдиите преразгледаха наказанието и взеха соломоновско решение - да извадят времето по прекосяване на спортната отсечка. Така след преразпределението на местата 28-годишният Беломъжев отново бе в призовата тройка, но вече трети. Резултатът му е с 13 секунди по-слаб от този на шампиона Ларс Мохолд (Норвегия). Втори на подиума се качи руснакът Кирил Веселев с пасив от 3 сек. от победителя.

В смесената щафета на европейското Станимир и Антония Григорова не успяха да влязат в призовата тройка. Нашите останаха четвърти след отборите на Русия, Швеция и Финландия.

Беломъжев е трикратен еврошампион, има и 3 сребърни медала от световни първенства. Той демонстрира отлична форма още в началото на сезона, като спечели два старта на престижното състезание „Ски o тур“ в Швейцария и Австрия.

При девойките Андрея Даксова също е четвърта, като изостана на 9 секунди от „бронзовата“ Елин Шагерстрьом (Швеция). Титлата отиде на адрес Вероника Калинина (Русия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт