Tри ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел

Духовният код на България, народа и азбуката

Тамплиерите отличиха Георги Иванов с приз за рицарство

Коледна приказка в Антверпен

Тяло на жена е намерено в морето в Бургас

Северна Корея: Разговорите за денуклеаризация със САЩ са „извън масата за преговори“

Пожар гори в общежитие в Студентски град в София

Пътнически влак дерайлира край Кърджали

Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

Скандал спря учебниците за бедни Цените на помагала, който хазната плаща, скочили тройно

Учебници за бедни няма да има! Под натиска на социалните мрежи министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че спира черно-белият вариант.

Новината за “черно-белите” учебници разбуни обществото. Дебатът не е ли дискриминация фактът, че издателство “Просвета” предлага на пазара два варианта на учебници с различни цени и различно оформление, изпълни социалните мрежи с коментари.

С изказването си, че по-евтиният вариант е за “притеснени родители” директорът на издателство “Просвета” Никола Кицевски даде тон на скандал. “Това на практика е социално разделение на бедни и богати”, бе най-честият коментар във фейсбук.

“Цветният вариант смятаме, че е оптималният. Но за родители, които са притеснени е по-добре да си вземат черно-белия вариант. Смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние”, каза Кицевски във вторник.

От издателството уточниха, че съдържанието на учебниците е едно и също, но черно-белият е по-евтин с 30% и по-лек. От “Просвета” обясниха, че е безпроблемно изучаването на предметите математика, физика и химия по черно-белия вариант. От сайта на “Просвета” е видно, че за 8 клас в черно-бял вариант има и учебник по български език, по литература, по философия, по опазване на околната среда.

Министерство на образованието се оправда за черно-белите учебници с маркетингово проучване. В позицията на ведомството се изтъква, че общата цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца.
Институцията посочва, че наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.
Този казус възниква само при учебниците за по-горните класове, защото всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са цветни. Учебниците от VIII до XII клас са грижа на родителите.
От просветното министерство увериха, че нови безплатни учебници ще получат всички ученици от втори и шести клас. Сканираните, с триизмерна визия са интерактивна иновация, която със сигурност ще впечатли децата. Те са най-евтиният вариант и всеки струва по шест лева, докато хартиените стигат до 25 лева. Целият комплект излиза около 200 лв. в зависимост в каква паралелка учи детето.
Проверка на вестник “Труд” установи, че все още новите учебници не са се появили на пазара, търговците поясниха, че ги очакват след 15 септември.

“Черно-бели учебници? Още не съм виждал, няма ги” – казва Иван Боков, който продава учебници на площад “Славейков”. Търговецът твърди, че издателствата синхронизират цените помежду си. Пример за това е Математика за осми клас, която може да се намери на цена от 18 лева както на издателство “Булвест”, така и на “Просвета”. “Занимавам се дълги години с търговия на учебници и учебни пособия. След приетия закон за безплатните учебници до седми клас се наблюдават драстични поскъпвания именно на помагалата, които държавата плаща. Учебникът по География за седми клас струваше 7 лева, а сега е 25 лева.” допълва Боков. При проверката се оказва, че останалите учебници, които не са засегнати от програмата на Министерството, всъщност запазват стойността си без промяна.

Димитър Маргаритов
Комисията за защита на потребителите:
Започват засилени
проверки на търговците

Ще има засилен мониторинг по време на подготовката за началото на учебната година. Това съобщи шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.
“Много търговци успяват да пласират своите стоки на по-висока цена от нормалната. За това отправям апел към търговците да не лъжат, защото както видяхме миналата година, ги хващаме”, коментира той.
Миналата година бяха хванати търговци които принуждаваха родители и ученици да купуват бележници и лични карти, в комплект с подвързия.

Педагози недоволстват от
прекъснат отпуск
В Монтана получили само сигнални бройки

В област Монтана черно-белите учебници за осми клас вече са пристигнали, засега само сигналните бройки, споделиха педагози. Част от учители одобряват нововъдението. “Ние сме учили само с черно-бели учебници, пък не ни е пречело. Завършихме и основно, и средно, и висше образование без цветни илюстрации”, коментират преподаватели с по 20-30 години стаж. Според тях чернобелите учебници дори са по-добри – освен, че са по-евтини, хартията им е по-тънка, тежат по-малко и се четат по-лесно – особено на осветление, а гланцираните страници на цветните отразяват светлината и дразнят очите.
Други от педагозите и родителите обаче негодуват – “не стига, че децата са разделени в клас заради облеклото, парите, с които разполагат, и влиянието на по-заможните семейства, но сега ще се делят и от учебниците в чантите. Това е не срамно, а направо обидно и унизително!”, заявяват ядосани майки и бащи.
Част от преподаватели в Монтана и Лом се възмущават и, че заради избора на учебници отпуските им през август са били прекъснати и се е наложило да четат скоростно предложените от различните издателства разработки. “Нямаме проблеми с доставката на учебници – поне засега. Вярваме, че до 15 септември всички училища ще получат и учебната година ще започне нормално”, каза шефката на Регионалния инспекторат в Монтана Трайка Трайкова.

Омбудсманът Мая Манолова:
Стимулирайте
цветното мислене

Да се отмени издаването и разпространението на черно-белите учебници, призо омбудсманът Мая Манолова. Тя изпрати препоръката до министъра на образованието Красимир Вълчев.
Според обществения защитник държавата трябва да се погрижи за децата, чрез мерки, които да не задълбочават вече съществуващи неравенства.
“Мисията на образованието е да осигури равни възможности на всички деца. Затова е неприемливо “черно-бялото” мислене точно в образователната среда и чрез учебниците да се засилва разделението, което има в българското общество. Важна задача на образованието е да научи децата да живеят заедно, да планират общо бъдеще и да управляват конфликти”, написа Манолова.
“Ролята на държавата е да полага усилия в заличаването на пропастта между бедни и богати, да стимулира цветното мислене”, завършва омбудсманът.

Никола Кицевски, директор на „Просвета“:
Пропускат възможността родителите да платят 30% по-малко

„Отказът от черно-белите учебници лишава родителите от възможността да платят с 30 % по-малко. Някои казаха, че 3-4 лв. не са проблем, но когато учебниците са 8-10, това означава да се платят 30-40 лв. повече за комплект“, коментира пред „Труд“ директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски. Той не скри недоволството си от това, че решението е взето след натиск в социалните мрежи. „Интернет натискът не винаги е най-доброто, с което трябва да се съобразяваме. Има безброй примери, които доказват тезата ми“, каза още Кицевски. Той изрази съжаление, че раниците на учениците ще останат отново толкова тежки, колкото са били и миналата година.
”В един клас децата носят различни маратонки – между 20 и 200 лева. Имат различни телефони, а някои съвсем нямат телефони. Това е смешен плач за социалните различия. Социалните различия не трябва да се загърбват, те трябва да се виждат и съответно да взимаме мерки, така че да ги намаляваме и изравняваме, а възможността за избор на цена е именно една мярка да се помогне, на тези които са по-слаби социално”, категоричен бе Кицевски.
На въпрос на „Труд“ какви загуби ще понесе „Просвета“ от черно-белите учебници, шефът на изданието отговори: „Това не е важно. Ние няма да загубим финансово“.

В Пловдив
Електронните помагала се предлагат по 6 лв.

В Пловдив
НИКОЛАЙ СПАСОВ
ТРУД, ПЛОВДИВ

Бъдещите осмокласници в Пловдив и техните родители предпочитат електронните учебници пред цветните и черно-белите на хартия, защото интерактивният вариант им излизал доста по-евтино, показа проучване на “Труд” под тепетата. Учебниците за осми клас са по нови програми, така че учениците и родителите им няма как да използват употребявани помагала от предишни випуски или да си закупят от книжните борси с отстъпка. В същото време пълния комплект учебници и помагала излиза около 200 лева за цветния вариант и с 30-ина процента по-евтино за черно-белия, предлаган от някои издателства. Доста ученици и техните майки и бащи обаче предпочитат да спестят от хартиените учебници и заложат на електронния вариант, тъй като пълен комплект от него им излиза под 100 лева и с разликата в сумата могат да купят нови обувки, маратонки, суичър, риза, блуза и куп чорапи за бъдещите осмокласници. Учебниците в електронен вид струват средно по 6 лева, докато някои от цветните хартиени гонят 15 лева. Съдържанието на едните и другите е абсолютно същото – електронният учебник е сканиран. В учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. демократично е нещата които хазната плаща да са с тройни цени.
    въпрос на ценности ала плевнелиев.

  2. При управлението на БКП нямаше различни учебници.Затова бяха и умни повечето.

  3. ВСИЧКО ЩО Е С КОСТЮМ И ВРАТОВРЪЗКА ТРЯБВА ДА СЕ ОСАКАТЯВА. ВЪПРОСА Е – НИЕ ИЛИ ТЕ. БОРБАТА Е БЕЗМИЛОСТНА

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.