Скандинавия - неочакваната дестинация

Езерото Саима

Дания, Норвегия, Финландия и Швеция предлагат както световноизвестни, така и непознати за българския турист разнообразни атракции

Норвегия, Швеция, Финландия и Дания - тези северни страни със сигурност не са най-популярните туристически дестинации. Ако все пак по стечение на обстоятелстава се озовете там, ето как може да запълните времето си. Дори е възможно тези атракции да ви се сторят толкова привлекателни, че да отидете до там специално за тях.

Дания

Градините Тиволи

Посещението на Тиволи е абсолютно задължително. Щом дори Уолт Дисни се е влюбил в тях, няма как да не се харесат дори и на най-капризния турист. Разположени до централната гара в Копенхаген, достъпът до градините е лесен. Освен да се разходите около екзотичните градини и постройки, можете да се насладите на увеселителния парк - някои от влакчетата в Тиволи са признати за най-добрите в цяла Европа. Тиволи е като жива приказка, която ви пренася от свят в свят в рамките на няколко стъпки - японски градини, китайски храмове, дворци и анимирани герои. Щом се уморите от цялото това забавление, не забравяйте да хапнете в някой от ресторантите в градините, там ще намерите храна както от датската, така и от европейската кухня.

Леголанд - за детето във всеки от нас

Тематичният парк на “Лего” е най-популярното място за малки и големи в цяла Дания. Комплексът разполага и с хотел, в който можете да отседнете, тъй като един ден забавление в Леголанд със сигурност не е достатъчен! С над 50 различни увеселителни влакчета и други дейности, Леголанд ви предлага да се потопите в миниатюрния свят на пластмасовите блокчета, които всички обичат.

Разходка в дъгата

Орхус предоставя възможността да погледнете на света през шарени очила. Панорамата на музея Арос е инсталация на датски творец, която можем да квалифицираме като постоянна творба на изкуството за музея. С диаметър 52 метра, дъгата-панорама оформя кръг, от който имате 360-градусова гледка към града.

Музеят е построен, следвайки концепцията на “Божествена комедия” от Данте Алигиери, като панорамата представя рая. В него ще откриете модерно изкуство - картини, статуи и инсталации.

 

Норвегия

Andoy

Не случайно Andoy е наречен Кралството на китовете - на този остров целогодишно можете да се доближите до китовете, плуващи близо до бреговете и да се насладите на тези нежни гиганти. Друга популярна дейност на острова е да посетите изследователската централа на Норвегия за Северното сияние и да научите нещо повече за космоса. Освен това можете да ловите риба, да се возите на кучешка шейна през зимата или да обиколите острова с велосипед.

Тролската стена - за любители на приключенията

Задължителна дестинация за всеки любител на приключенията, тази скална маса е най-високата вертикална в Европа - 1788 метра с най-дългия маршрут за изкачване - 3,5 километра. Можете да къмпингувате в подножието на Тролската стена, заобиколени от останалите магически върхове в този район, както и красивата река Раума. Ако се страхувате от височини или просто нямате достатъчно опит в катеренето при специфични условия, трябва да се възползвате от разходките в подножието на скалата.

Зогнефиорд - кралят

Често определян като най-красивия фиорд - Зогнефиорд е и най-дългият в Норвегия и вторият най-дълъг в света. За ден можете да обиколите фиорда с организираните пътешествия по вода и суша. Ако един ден не ви е достатъчен за цялата тази красота, то тогава можете да отседнете в близките градчета. За авантюристите тази природна атракция предлага и плаване с каяк до по-отдалечени части на фиорда и разходка до най-големия ледник в Европа - Йостедал.

 

Финландия

Турку - култура на килограм

Ако сте културни и исторически любители, то Турку е за вас. Най-старият финландски град може да се похвали със замък и катедрала, които спират дъха. Музеи, културни събития и местна храна ще ви държат заети през целия ви престой. От Турку можете да се качите на корабче, с което да обиколите близкия архипелаг, или пък да наемете кану и да приключенствате измежду островите.

Езерото Саима - девствена природа

Езерото Саима е най-голямото във Финландия и четвъртото най-голямо сладководно езеро в Европа. Потопете се в красотата на Саима като наемете корабче, за да разгледате островите и дивия живот в този слабо населен район. От националния парк Линасари можете да си наемете кану, с което да разгледате автентичната, недокосната финска природа. Ако пък сте ентусиасти по гребане, можете да се включите в най-голямото събитие в света по гребане - Състезанието по гребане Сулкава. Ако предпочитате сухоземния транспорт, можете да се възползвате от десетките километри велоалеи около Саима.

Суоменлина - крепост, принадлежала на три държави

Крепостта Суоменлина, разположена близо до Хелзинки, е задължителна дестинация за всеки, който иска да се потопи в историята на Финландия. Построена от Швеция, завоювана от Русия и в крайна сметка взета от Финландия по време на извоюването на независимостта им, Суоменлина е като разходка в миналото. Крепостта се намира на обитаем остров, на който можете да се насладите и на красива природа и местна храна, както и на шест различни тематични музея.

 

Швеция

Gota Canal - круиз на бюджет

Каналът пресича южна Швеция и е построен, за да свързва Гьотеборг с Балтийско море. Днес рядко се използва за превозване на карго и най-популярната му употреба е като туристическа дестинация. Можете да пропътувате канала по различни начини - с круизно корабче, кану, каяк, с колело или пеша. Круизите са между 2 и 6 дни разглеждане на забележителности по канала и местна храна. Ако предпочитате да се насладите сами на пътуването, по бреговете има много малки хотелчета, където да отседнете, както и малки ферми и магазинчета, където да опитате местната храна.

Светът на Астрид Линдгрен

Ако пътувате с деца (или просто детето все още живее във вас), не пропускайте Светът на Астрид Линдгрен. Потопете се в приключенията на Пипи Дългото Чорапче и Карлсон и се срещнете лично с тях. Тъй като един ден едва ли ще е достатъчен, за да изживеете своята детска мечта, имате възможността да останете за 2-3 дни, Светът на Астрид Линдгрен предлага и нощувки.

Абиско и Аврора

Нямаше как да пропуснем споменаването на Северното сияние, щом говорим за Скандинавия като туристическа дестинация. Може би едно от най-красивите и магически природни явления - Северното сияние, може да бъде наблюдавано от обсерваторията в шведския град Абиско. Тъй като градът е разположен между планини и небето е чисто, има голям шанс да видите преливащите се светлини в периода ноември - март.

*Авторката живее от година в Дания и често пътува до останалите скандинавски страни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм