Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

В земните пластове на древното кале са открити върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.

Превръщат археологическия обект в туристическа дестинация с единственото на Балнския полуостров археологическо училище

Поредно впечатляващо откритие направиха археолозите на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Установено е, че в първия средновековен гроб, на който попаднали изследователите, е погребан човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е установен с ДНК-анализ в Харвард. Това обяви ръководителят на разкопките на калето Илиян Петракиев.

Той поясни, че това е индивид, който е живял около XIII век, но е бил наследник на последните номади в Европа. Те са от Мезолита, преди хората да открият земеделието като препитание.

"В днешно време такива гени се откриват в най-северното население и това е групата на Сааните, както и частично около Урал, Каспийския басейн и Централна Европа. В България около 3,5-3,6 % от населението носи такива гени от хапо групата-U5B1B. Установените наследствени белези са по майчина линия", разясни Илиян Петракиев.

От средновековния период преди дни са открити още два гроба. Те са намерени извън крепостната стена, което доказва, че в края на XII-началото на XIII век е престанала да изпълнява функциите си като защитно съоръжение като вероятно е била съборена от силно земетресение. Археолозите са попаднали на животинска кост в хоросан в основата на крепостната стена. Историците в момента водят преговори с университета в Бристол, там да бъде направен радиовъглероден анализ на находката.

"Това е т.нар.AMS-дати, който е нов и точен метод, който ще помогне да се датира строежа на крепостната стена", изтъкна Петракиев.

Единият от разкритите гробове е на дете в ембионална /б.а.хокер/ поза, а в другия-костите на индивид от Средновековието. Детското погребение датира от Ранно-желязна епоха и вероятно е първото открито по нашите земи. Тези два скелета също ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Харвард.

При разкопките това лято са намерени голямо количество ценни медни и бронзови средновековни монети, върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.

В Историческия музей в Горна Оряховица подготвят експонирането на детския скелет и открития до него керамичен съд в специална витрина с мултимедия.

Заради многобройните находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица обещаха да финансират разкопките и догодина. Проучването на твърдината бе проведено за четвърта поредна година като научен консултант е проф.д-р Хитко Вачев. Разкопките отново бяха финансирани с 20 000 лева от Община Горна Оряховица , както и с 13 000 лева от Министерството на културата и за първи път от НИМ с 5000 лева.

"В момента се работи по изграждане на цялостна концепция за социализиране на крепостта. С разработката ще се кандидатства за финансиране по „Региони в растеж“, обясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът допълни, че ще бъде изградена инфраструктура за лесен достъп до средновековния обект. Предстои изграждането на различни атракциони и единствено по рода си в България и дори на Балканския полуостров Археологическо училище. В него ще бъдат настанявани ученици, които ще помагат за разкопките и ще изучават историята на терен.

„Цялата крепост е над 20 декара, към момента е проучена една малка част. Затова подобно училище ще има своята функция и в бъдеще“, обясни инж. Добромир Добрев.Цялостната стратегия трябва да бъде готова през октомври.

Научният консултант на разкопките проф. Хитко Вачев пък обяви, че контактите с НИМ ще продължат и в бъдеще, тъй като е договорено горнооряховският Исторически музей да гостува в София със собствена изложба. Друга инициатива, която ще се развива е Лятното археологическо училище. През този сезон в него са взели участие 28 деца от 4 училища.

В археологическото лято се включиха основно ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „Емилиян Станев“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново.

„Децата работиха на терен, участваха в реалните разкопки и изготвянето на научната документация. Заснемаха различни обекти с дрон“, информира археологът Мая Иванова. Предвижда се да продължат и традиционните семейни съботи в музея в Горна Оряховица. Директорътна културната институция Пламен Младенов припомни, че през юни бе открита изцяло реновираната археологическа зала.

Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни елементи, които се радват на голям интерес от посетителите. Автентичен вертикален стан от Средновековието с 9 праисторически тежести на 6000 г. с предписмени знаци върху тях, е бил основната атракция за участниците в Семейните съботи. Езикът на знаците и каква информация може да се получи от различни артефакти е било друго интересно направление, което е забавлявало посетителите. Най-малките участници пък са използвали дървени печати за хляб.

"Над 400 души се включиха в Семейните съботи през това лято", каза Пламен Младенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България