МВнР: Към момента няма данни за пострадали българи при жп катастрофата в Турция

Президентът Радев: Има сериозни проблеми в изборния процес

Страсбургският терорист отмъщавал за „падналите в Сирия ислямски братя“

Жертвите на влаковата катастрофа в Турция станаха 9, включително трима машинисти

Гръцките земеделци загряват тракторите за Коледа

Продажбата на електронни винетки започва от понеделник

Заловиха ученичка, надраскала колата на учителка с обиди Изписала с пирон „боклук“ и „френга“

Александър Ваклин: Изтеклите разговори отразяват случилото се през април

73-годишен санданчанин преряза вените си,бил болен от рак

Бившият гл. счетоводител на Баневи в „Полимери”: Пари за заплати на работниците не са отивали за лични нужди на семейството

Две убийства за една нощ в Атина

Ирландският посланик Майкъл Форбс посети Банско

Николай Банев: Разследването е като селска вечеринка Невъзможно било в международна банка да бъдат вкарани изпрани 600 млн. евро

Прокуратурата обвини шест длъжностни лица от АПИ за катастрофата при тунел „Ечемишка“, при която загина жена

Сводник, принуждавал насила непълнолетни да проституират, обжалва година затвор Мъжът подлъгвал с пари и обещания наивните момичета

Скелет с номадски гени на 10 000 години откриха в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

В земните пластове на древното кале са открити върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.. Снимки: Веселина Ангелова.

Превръщат археологическия обект в туристическа дестинация с единственото на Балнския полуостров археологическо училище

Поредно впечатляващо откритие направиха археолозите на крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Установено е, че в първия средновековен гроб, на който попаднали изследователите, е погребан човек с номадски гени на 10 000 години. Произходът му е установен с ДНК-анализ в Харвард. Това обяви ръководителят на разкопките на калето Илиян Петракиев.

Той поясни, че това е индивид, който е живял около XIII век, но е бил наследник на последните номади в Европа. Те са от Мезолита, преди хората да открият земеделието като препитание.

„В днешно време такива гени се откриват в най-северното население и това е групата на Сааните, както и частично около Урал, Каспийския басейн и Централна Европа. В България около 3,5-3,6 % от населението носи такива гени от хапо групата-U5B1B. Установените наследствени белези са по майчина линия“, разясни Илиян Петракиев.

От средновековния период преди дни са открити още два гроба. Те са намерени извън крепостната стена, което доказва, че в края на XII-началото на XIII век е престанала да изпълнява функциите си като защитно съоръжение като вероятно е била съборена от силно земетресение. Археолозите са попаднали на животинска кост в хоросан в основата на крепостната стена. Историците в момента водят преговори с университета в Бристол, там да бъде направен радиовъглероден анализ на находката.

„Това е т.нар.AMS-дати, който е нов и точен метод, който ще помогне да се датира строежа на крепостната стена“, изтъкна Петракиев.

Единият от разкритите гробове е на дете в ембионална /б.а.хокер/ поза, а в другия-костите на индивид от Средновековието. Детското погребение датира от Ранно-желязна епоха и вероятно е първото открито по нашите земи. Тези два скелета също ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Харвард.

При разкопките това лято са намерени голямо количество ценни медни и бронзови средновековни монети, върхове на стрели, керамика и други предмети от бита от XIII век и от Античността-IV-V век.

В Историческия музей в Горна Оряховица подготвят експонирането на детския скелет и открития до него керамичен съд в специална витрина с мултимедия.

Заради многобройните находки на крепостта Ряховец от Община Горна Оряховица обещаха да финансират разкопките и догодина. Проучването на твърдината бе проведено за четвърта поредна година като научен консултант е проф.д-р Хитко Вачев. Разкопките отново бяха финансирани с 20 000 лева от Община Горна Оряховица , както и с 13 000 лева от Министерството на културата и за първи път от НИМ с 5000 лева.

„В момента се работи по изграждане на цялостна концепция за социализиране на крепостта. С разработката ще се кандидатства за финансиране по „Региони в растеж“, обясни кметът на железничарския град инж. Добромир Добрев.

Градоначалникът допълни, че ще бъде изградена инфраструктура за лесен достъп до средновековния обект. Предстои изграждането на различни атракциони и единствено по рода си в България и дори на Балканския полуостров Археологическо училище. В него ще бъдат настанявани ученици, които ще помагат за разкопките и ще изучават историята на терен.

„Цялата крепост е над 20 декара, към момента е проучена една малка част. Затова подобно училище ще има своята функция и в бъдеще“, обясни инж. Добромир Добрев.Цялостната стратегия трябва да бъде готова през октомври.

Научният консултант на разкопките проф. Хитко Вачев пък обяви, че контактите с НИМ ще продължат и в бъдеще, тъй като е договорено горнооряховският Исторически музей да гостува в София със собствена изложба. Друга инициатива, която ще се развива е Лятното археологическо училище. През този сезон в него са взели участие 28 деца от 4 училища.

В археологическото лято се включиха основно ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“ в железничарския град. Участваха и 8 деца от СУ „Емилиян Станев“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново.

„Децата работиха на терен, участваха в реалните разкопки и изготвянето на научната документация. Заснемаха различни обекти с дрон“, информира археологът Мая Иванова. Предвижда се да продължат и традиционните семейни съботи в музея в Горна Оряховица. Директорътна културната институция Пламен Младенов припомни, че през юни бе открита изцяло реновираната археологическа зала.

Тя е с нова визия, въведени са и интерактивни елементи, които се радват на голям интерес от посетителите. Автентичен вертикален стан от Средновековието с 9 праисторически тежести на 6000 г. с предписмени знаци върху тях, е бил основната атракция за участниците в Семейните съботи. Езикът на знаците и каква информация може да се получи от различни артефакти е било друго интересно направление, което е забавлявало посетителите. Най-малките участници пък са използвали дървени печати за хляб.

„Над 400 души се включиха в Семейните съботи през това лято“, каза Пламен Младенов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.