Скиорът, загинал в Боровец, не е имал лавинен уред, карал е извън пистите

Снимка: Фейсбук/Планинска спасителна служба

Без уред срещу лавини e бил скиорът, който беше открит затрупан снощи в Боровец. Стана ясно и че групата, с която е бил са карали извън пистата, когато се е случил инцидентът.

Лавината е паднала вчера следобед в Боровец, в района на пистата Маркуджик 3, където е имало предупреждение за опасност. Загиналият е бил заедно с още трима, които обаче са успели да излязат. 25-ма планински спасители и 4 кучета участваха в издирването му. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина. Лавинната опасност в района остава.

От Планинската спасителна служба предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, и туристите да тръгват подготвени за планината.

"Затрупаният нямаше лавинен уред, което доста ни затрудни, ако беше с лавинен уред щяхме да го намерим много бързо", каза пред БНТ Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец" ПСС.

Лавината е много голяма, много е плътен снега и затрупаният беше на много голяма дълбочина и кучетата не успяха да сработят и не го откриха веднага за съжаление и към 19,30 вечерта го открихме с рекодектор.

"Между 1,60 и 1,80 метра според мене беше, но това ще го уточняваме тепърва, имаме снимки, беше доста дълбоко", каза Ангел Керкелев, началник на спасителна база "Боровец" ПСС .

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България