Сковават ни сняг и минусови температури

Лошото време ще се задържи до средата на седмицата, след което се очаква затопляне и валежи от дъжд

Валежи от сняг и значително понижаване на температурите ни очакват от понеделник до средата на седмицата. Това заяви синоптикът Петър Янков пред “Труд”. Той обясни, че няма опасност от натрупване на голямо количество снежната покривка, но въпреки това термометрите ще показват значително по-ниски температури от предходните дни.

В понеделник в 17 области в страната е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг и дъжд. Минималните ще бъдат между минус 1 и 4 градуса. Максималните температури могат да достигнат между 7 и 13 градуса, предимно в Югоизточна България.

“Снеговалежи ще има главно в Западна България, където ще бъде и по-студено. Днес и във вторник се очаква средните температури да бъдат между 4 и 9 градуса, тъй като в Източна България ще бъде по-топло и валежите там ще бъдат предимно от дъжд. Повече превалявания ще има в югоизточните райони в страната, по линията Хасково – Бургас, в рамките на 30-40 литра на квадратен метър”, обясни синоптикът.

По думите му най-студено ще бъде през средата на работната седмицата. След това градусите ще се повишат и ще се наблюдава значително затопляне.

“В четвъртък и петък се очакват отново валежи, но този път от дъжд. Вятърът ще бъде силен от юг и в цялата страна ще се усети чувствително затопляне. Очаква се температурите да достигнат до 12-13 градуса”, каза още Петър Янков.

Дали ще вали сняг около коледните и новогодишните празници или времето ще бъде необичайно топло за сезона, синоптиците са категорични, че все още е твърде рано да бъдат правени прогнози.

Коментари

Задължително поле