Скорсезе и Копола: Студио "Марвел" не прави кино!

Франсис Форд Копола

Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Американският режисьор Мартин Скорсезе отново разкритикува филмите на Marvel, които смята за продукти, съобразени с вкуса на потребителя. Легендарният режисьор, оставил истински шедьоври в киното, отдавна е враг на подобен тип продукции.

Междувременно изпълнителният директор на компанията Disney - Боб Айгър, се притече на помощ на въпросните студиа, които са неин филиал.

Атракционен парк

В началото на октомври 76-годишният режисьор предизвика полемика, заявявайки, че супергеройските пълнометражни филми на Marvel не са кино, а напомнят повече атракционен парк.

Сега в "Ню Йорк таймс" Скорсезе потвърждава казаното от него по-рано, като привежда аргументи. "Много от характерните за киното елементи са представени във филмите на Marvel - заявява рижисьорът. - Не са представени разкриването на нещо, мистерията и свързаната с емоции истинска опасност. Не се поемат рискове."

Според него продукциите на Marvel са като всички модерни филмови поредици - няколко филма, които гравитират около един и същ персонаж или един и същ свят и са модифицирани, преработени наново, докато станат "готови за консумация".

Режисьорът на филма "Ирландецът" пояснява, че критикува уеднаквяването на офертата за сметка на разнообразието. "Ако на хората се предлага едно-единствено нещо, е очевидно, че ще искат повече от него", отбелязва Скорсезе.

„Аз не ги гледам. Опитах – но това не е кино – колкото и добре да са направени, колкото и да се стараят актьорите при дадените обстоятелства... Това не е кино, в което човешки същества се опитват да предадат емоционални и психологически преживявания на други човешки същества”, каза Скорсезе.

От "Дисни" атакуваха

"Не смятам, че той някога е гледал филм на Marvel - каза наскоро Боб Айгър. - Гледалите филм, продуциран от Marvel, е невъзможно да направят подобно изказване. Marvel създава филми. Това прави и Скорсезе. Филмите на "Марвел" са добри."

Девет от 25-те филма, събрали най-големи приходи в историята на киното, са продуцирани от Marvel. Сред тях е "Отмъстителите: Краят", обявен за най-касовата продукция на всички времена.

Излезлите по екраните от 2008 г. 23 филма на компанията са донесли над 8,5 милиарда долара приходи в бокс-офиса на Северна Америка.

В същото време и друг легендарен режисьор - Франсис Форд Копола, критикува комерсиалния характер на филмите на "Марвел".

Имат право да критикуват

Джон Фавро, режисьор на „Железния човек“ – първия филм в супергеройския каталог на „Марвел“ – отговори на критиките на Франсис Форд Копола и Мартин Скорсезе към продукциите блокбъстъри за Тор, Капитан Америка и Пазителите на галактиката.

„Тези двама мъже са моите герои, те са спечелили правото да изразяват мнението си. Аз нямаше да правя това, което правя, ако те не бяха проправили пътя. За мен те бяха източник на вдъхновение, може да се върнете обратно по целия ми път до „Суингърс“ (първия филм на Фавро, където той е сценарист – бел. ред.). Може да изразяват каквото мнение пожелаят.“

Освен че поставя началото с „Железния човек“, Фавро режисира втората му част, както и римейковете на „Дисни“ - „Книга за джунглата“ и „Цар Лъв“. Той е създател на спиноф продукцията от света на „Междузвездни войни“ - „Мандалорианецът“. Телевизионният сериал предстои да излезе в Америка следващия месец.

Даже Копола е доста по-краен от Скорсезе в оценката си и смята, че колегата му се е изказал меко. Според него филмите на „Марвел“ са „отвратителни“. Мнението им бе подкрепено и от британския режисьор на социални филми Кен Лоуч, според когото тези продукции „се произвеждат като хамбургери“, „скучни са“ и „нямат нищо общо с изкуството на киното“.

Актьори защитиха фантастичните филми

От другата страна на барикадата се подреди отбор Отмъстители. Самюъл Джаксън (Ник Фюри) отвърна, заявявайки по адрес на Скорсезе, че „не всеки също харесва и неговите филми“. Към него се присъединиха Джеймс Гън (режисьор на „Пазителите на галактиката“), Джос Уидън (режисьор на първия „Отмъстителите“), Натали Портман (Джейн Фостър във филмите за Тор) и други.

След като изрази разочарованието си, че Скорсезе има подобно мнение за това, което прави, Гън защити с още един пост жанра, в който твори: „Супергероите са просто съвременните гангстери/ каубои/ извънземни приключенци“.

Американската актриса Натали Портман – с три номинации и един „Оскар” за най-добра женска роля (в „Черен лебед”, 2010 г.) – се включи в полемиката със „сериозните” режисьори, които през последните дни нападат филмите на „Марвел”. Актрисата смята, че всички филми имат право на съществуване и че „има повече от един начин да се прави изкуство”.

Натали Портман защити киноадаптациите по комикси като обясни, че популярността на филмите от киновселената на „Марвел” е толкова голяма, тъй като те развличат зрителите, а хората имат нужда да забравят временно за работата и проблемите на всекидневието си.

Коментари

Задължително поле