В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Скрита в офшорки собственост бави старта на гражданското дело за КТБ

Рекордните 18,5 милиона лева е отнела Комисията за незаконно придобито имущество от началото на годината. Председателят й Пламен Георгиев припомни, че само по случая с фалиралата КТБ е запорирано имущество за близо 1,5 млрд. лева. Стартът на делото обаче се бави, заради размяна на документи с редица чуждестранни институции.

В края на февруари Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе в Софийския градски съд иск за конфискация за имуществото на Цветан Василев. Той е за рекордните 2,2 млрд. лева. Реално обезпеченото имущество по иска, в което влизат акции, дялове в дружества, автомобили и имоти е на стойност над 1 млрд лв. На около половин милиард пък възлизат вземания, осъщестевни чрез сделки с държавни ценни книжа. Пламен Георгиев припомни и най-често използваната схема за източване на фалиралата банка.

„С един-два месеца буквално живот дружества се отпускат десетки милиони. Впоследствие тези дружества няма откъде да връщат парите си. Още по-странно за нас, им се отпускат нови заеми от банката. Сумата нараства, нараства… Те започват да връщат кредитите си реално от пари, които им се дават за нови кредити. В един момент всичко се спира, спира се и връщането на парите и оттам-нататък вече фирмата обявява фалит, парите изчезват“, съобщи Пламен Георгиев, цитиран от Канал 3.

Георгиев допълни, че дори самата сграда на КТБ е купена с кредит, който е отпуснат от банката. Като отделно за ползването й е даван и наем. Делото за отнемане на незаконно придобито имущество по казуса КТБ вече е в съда, но няма да стартира до края на годината. Причината е, че следва сложна процедура по размяна на книжа.

„Размяната на книжа се усложнява от това, че има много дружества, които са ответници в Британски Вирджински острови, в Люксембург, в различни държави. И трябва да им се връчат документи, цялата документация, да върнат отговори. И това отнема време, така че съдът не е виновен. Чисто обективно трудно ще стартира този процес, защото това мисля, че е най-големият процес изобщо в историята на Комисията (бел. ред. КОНПИ) при всички случаи, но мисля, че изобщо май в правосъдната система“, добави още шефът на КОНПИ.

Предстои Комисията за незаконно придобито имущество да започне проверка и на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и на бившия енергиен министър Румен Овчаров, заради повдигнатите им обвинения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.