Скръб за милиони долари

Протестиращ размахва снимката на Джордж Флойд.

Роднините на починалия при арест Джордж Флойд осребриха възмущението на тълпите и не се спират

Семейството на Джордж Флойд, който почина по време на арест през май 2020 г., ще получи $27 млн. обезщетение, след постигането на споразумение с град Минеаполис. Роднините на Флойд заявиха, че: „Това извънсъдебно споразумение е най-важното в историята на САЩ по дело за основни права, заведено за смърт, дължаща се на вина.

Това се случи, след като семейството на Флойд подаде граждански иск срещу общината и четиримата полицаи, замесени в смъртта му. Наказателният процес срещу един от тях, Дерек Шовин, задушил Джордж Флойд с коляното си, притискайки го към земята, започна във вторник в Минеаполис. Смъртта на Джордж Флойд предизвика масово движение на гняв срещу расизма и полицейското насилие в САЩ, като прерасна в пълен произвол, рушене на държавна и частна собственост, кражби от магазини, заплахи, побои и дори убийства срещу несъгласните срещу подобни изблици. Движението стана популярно по целия свят с лозунга: „Black Lives Matter“ (Животът на черните има значение).

В Европа също имаше протести по повод смъртта на Флойд. В Лондон местните черни протестираха с лозунга (западът трябва да падне) „The West Must Fall“. Истината е, че Nike си Nike навсякъде по света...

Да припомним как започна всичко - вечерта на 25 май миналата година полицията получава сигнал от магазин, където Флойд си купува цигари с фалшива 20-доларова банкнота. Служителите на реда го откриват пред магазина в колата му и се опитват да го вкарат в полицейския автомобил, когато Флойд се свлича на земята, заявявайки, че страда от клаустрофобия. Според полицаите мъжът е оказал съпротива. Джордж Флойд е арестуван многократно - въоръжен грабеж, употреба и разпространение на наркотици, влизане с взлом в дома на бременна жена и заплаха с убийство, а по време на убийството му е бил надрусан. Логично е полицейското надвишаване на правомощия да е най-често реакция на престъпления.

След доброволната лоботомия, която плашещо голяма част от хората си причиниха, героят на същите, рисуваният с ангелски криле, беше почетен подобаващо - златен ковчег, четири часова траурна церемония, излъчвана на живо от всички големи телевизии в САЩ, хиляди знайни и незнайни скърбящи, припадащи, ридаещи, един от братята му беше поканен да говори в Конгреса на САЩ, дойде време и за финансовата част, защото скръбта си е скръб, но парите са си пари! Почти едновременно и невероятно експедитивно (едната кампания започна само два дни след смъртта му), в платформата GoFundMe стартираха три кампании, организирани от една от сестрите на Флойд, един от братята му, както и от близки на дъщеря му (която кампания набързо се превърна и във фондация). Трички, за късмет, да не си помислите, че за нещо друго...

Обявеното намерение - да се покрият разноските по погребението и предстоящото дело, пътните разходи, обучението на дъщеря му и други, все благородни стремежи. Обявената цел за кампанията на брат му от $1,5 млн. беше бързо достигната, но това не попречи тя да продължи. Събраха се над $14 млн. Кампанията за дъщеря му, в която беше посочено, че „ще расте без баща“ и ще има „финансови затруднения“, както всъщност някои медии твърдят, че е растяла и до момента - без баща и без финансова подкрепа от него, също набра скорост и за дни се събраха над $2 млн. Сестрата се оказа ненужно скромна и спря само на $377 хил. Съвсем случайно, че набирането на средства, предназначени за погребението му и образованието на дъщеря му, не спря и след като тези настоящи и бъдещи разходи бяха предварително покрити, като самите дарители уточниха за какво ги дават, с няколко много щедри суми от боксовата легенда Флойд Мейуедър, от рап звездата Кание Уест и от други популярни лица.

Нали помните какво казват някои либерални стожери - „всички революции започват с вандализъм“. И е факт - революцията на доброволно маргинализираните слоеве е факт не само в Щатите. И не е от вчера, Флойд просто беше удобен повод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари