Скуката на работа е чумата на XXI век

Загубата на смисъл от професията и скуката на работното място се превръщат в чумата на века, сочат мащабно швейцарско изследване, цитирано от в. „Льо Матан Диманш“. В проучването взели участие 480 експерти и според 80% от тях през последните 10 години този феномен все повече се задълбочава.

„Работникът е подложен на все по-голям натиск, разполага с все по-малко време и непрестанно трябва да се отчита за ефективността си“, отбелязва психотерапевтът Джени Хюмбер. „А човешкото общуване се замества от електронна поща и документи - креативността се задушава от протокола“, допълва тя.

Проблемите на работа днес имат най-различни форми и една от най-разпространените е крайното физическо и психическо претоварване от огромното напрежение. Негативно се отразява и скучната работа, която не води до реални плодове. Това води до друг феномен, при който човек напуска офиса и се отдава например на земеделие. Но психолозите предупреждават, че от банкер не се става лесно пивовар и всеки трябва реално да преценява шансовете за смяна на попрището.

Според психолозите проблемът е все по-сериозен, тъй като в съвременния свят човек е изправен преди все повече парадокси, създадени от лесния достъп до информация, който би трябвало да облекчава живота на хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука