Скулптори от пет държави ваят каменни шедьоври в най-стария ни морски курорт

Скулптори от пет държави участват в Петия пленер "Докосване до природата", организиран от фондация "Св. Св. Константин и Елена" с финансовата подкрепа на фонд "Култура" към община Варна.

До празника на най-стария ни морски курорт - 21 май, творците ще изваят шедьоври от камък, които после ще украсят алеите. В конкурса за тазгодишното издание са участвали 38 проекта на 27 автори от 11 страни, а призьорите са били подбрани от комисия, включваща представители на фондацията, община Варна, Съюза на българските художници и артистичните среди в морската столица.

Един от спечелилите проекти е български - на ямболския майстор Иван Стоянов, който досега е сътворил три свои композиции от камък и дърво в предишните пленери. Новата му творба е вдъхновена от изчезналите цивилизации и се нарича "Артефакт". С варненски корен е втората номинация - на Цветанка Койкова, която живее в Белгия и се връща край родното море, за да претвори виждането си за необятния подводен свят в проекта "На морското дъно".

Сърцевината му от камък ще представи в "Ядро" турската скулпторка от Анталия Фиген Алтун, а докторът по стенопис от Скопския университет "Св. Св. Кирил и Методий" в Македония Атанас Атанасоски ще претвори в "Геометрична вълна" сложната връзка между природата, морето, континентите и хората.

Край вълните на Черно море ще се пренесе и частица от културата на Индия в творбата на Гададхар Ожха. Даровитият автор, който от 20 г. живее и твори в Париж и има множество международни награди, включително от конкурси за снежни и ледени скулптури в Канада, Италия и Русия, ще извае медузата като "Танцуващата кралица".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони