Скулпторът Крум Дамянов получи награда "Златен век"

Министърът на културата Боил Банов връчи днес на скулптора Крум Дамянов най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век“ с огърлие. Това се случи по време на официалното откриване на юбилейната изложба на големия скулптор в столичната галерия „Райко Алексиев“, съобщиха от Министерство на културата.

За автора говори проф. Валентин Старчев. Творбите на Крум Дамянов поставят множество въпроси, а изложба с въпроси е изложба – явление. Така професорът обобщи експозицията по повод 80-тия юбилей на именития ни художник, която съвпадна и с 80-тия юбилей на Галерията.

„За мен ще бъде изключителна чест да връча тази висока награда на Министерството на културата на един невероятен талант“, посочи министър Банов. „Професор Старчев каза всичко, каквото трябваше да бъде казано, но аз ще си позволя да споделя нещо свое. Погледнато през творчеството му - аз толкова луд човек много рядко съм виждал. Това е такава дивотия на духа, такава страст, такава нежност, обаяние и мощ в същото време, че човек не може да не настръхва, независимо дали е тук, дали гледа монументалните му творби другаде. За мен е голяма чест да наградя проф. Крум Дамянов за изключителен принос в развитието на българската култура и национална идентичност“ – с тези думи министър Банов пристъпи към същността на церемонията.

Под бурните аплодисменти на препълнената с колеги, приятели и почитатели галерия „Райко Алексиев“ академик Дамянов сподели, че не си е подготвил специално слово за вечерта, но благодари на всички, които са го уважили и изрази надежда изложбата да им хареса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България