Скулптор от Карлово дари бюст паметник на ген. Столетов на университет в родния му град в Русия

Скулпторът Димитър Рашков, който е директор на Художествената галерия в Карлово, дари бюст паметник на руския генерал Николай Григориевич Столетов на университета в родния му град Владимир.

Бюстът е изработен от самия Рашков, който присъства на официалната церемония по откриването на паметника в първи корпус на Владимировския университет заедно със зам.-кмета на Община Карлово Стойо Карагенски и първия секретар на посолството на България в Русия Красимир Димитров. Събитието бе уважено от кмета на Владимир Олга Деева и ректорът на университета в някогашната столица на Русия Анзор Саралидзе.

"Ние, българите, се гордеем с това, че историята ни е свързана с легендарните герои на Шипка. Действията на нашето опълчение под командването на ген. Столетов са едни от най-ярките проявления на българското национално освободително движение. Името на ген. Столетов остава завинаги в сърцето на нашия признателен народ, който го нарича още "Генерала на българите", се казва в обръщението на посланика ни в Русия Бойко Коцев, представено от Красимир Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони