Скулптурата на гневната майка подразни и украинците

При полицейско присъствие скулптурата беше поставена в центъра на София в четвъртък.

Реакции в социалните мрежи

Орка, зомби, срам бяха коментарите след поставянето є пред Паметника на съветската армия в София

Авторът ѝ е Неделчо Костадинов 

Скулптурата “Викът на украинската майка”, която беше поставена срещу Паметника на съветската армия в четвъртък, предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Срам, позор, ужас, гласят част от тях. Повечето мнения са гневни и определят творбата като фалш, защото била създадена много преди да започне войната и видяха опит на автора ѝ да я пробута в контекста са събитията.

Освен негативната оценка на различни общественици, дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха разочаровани коментари. Някои сравниха творбата с “орк” и “зомби”, предаде БТА. Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци.

Във фейсбук профила си Неделчо Костадинов е публикувал снимки на творбата си още от 2019 и 2020 г., дълго време преди войната в Украйна (на малката снимка). 

Сред множеството остри коментари бе и този на журналиста Стоян Иванов, който написа, че няма да коментира художествените качества на творбата, а “факта, че тя е била замислена и “сътворена” години преди войната, ерго създателят ѝ много грозно и нахално се възползва от страданията и болката на хората в Украйна и нашата съпричастност”. Зад идеята за поставянето на скулптурата стоят Христо Илиев-Чарли, Георги Стоев-Джеки и авторът на творбата Неделчо Костадинов.

Последният защити произведението си от нападките. Скулптурата била нова, отлята за пръв път само преди 2 седмици от метал. Всички скици във фейсбук отпреди години били само част от работния процес, заяви Костадинов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България