Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Скулптури от дърво ваят в Боровец

Организатор на събитието е майсторът резбар Крум Велев

Първият по рода си карвинг фестивал на скулптури от дърво, създадени с резачки, ще се проведе от 18 до 20 май в Боровец, във ваканционно селище “Ягода”. “Фестивалът на скулптури от дърво с резачка” няма награден фонд или състезателен характер. Целта на организатора му Крум Велев е да събере на едно място творците, които създават скулптури от дървени трупи с резачка. Това е причината на фестивала Велев да покани всички практикуващи карвинг, които познава.

Сред пластиките е героят от “Ледена епоха” Сид
Сред пластиките е героят от “Ледена епоха” Сид

Самоковският дърворезбар е един от малцината българи, които вдъхват живот на вече изсъхнали дървета и създават от тях шедьоври на изкуството. По-голямата част от творчеството му може да се види в Самоков и в Боровец.

Велев изработва дървени скулптури по поръчка – за къщи за гости, хотели, паркове или просто за нечий частен двор. Творил е и за Община Нова Загора и за Банкя. Харесва всичките си произведения. “Почти всички скулптури са ми любими, защото сами по себе си са уникални, няма как да се повторят”, сподели той пред “Труд”.

За изработката им използва общо 5 резачки, всяка от които си има предназначение. “Едните са за по-грубата работа, другите за по фината. След като свърша с резачките, започвам с шлайфовете. Инструментите са много – всеки си има време за използване. Когато се налага, вземам единия, когато се налага, вземам другия”, разказа Крум Велев.

По думите му за резачките дървото е едно и също. Има малка разлика в шлайфането. “Всяко дърво е с различна структура. Някои се шлайфат по-трудно, други по-лесно. Но за резачката проблем няма. Без значение е дали едно дърво е широколистно, иглолистно, смърч или ела”.

Като малък Крум Велев обичал да рисува, след това започнал да се занимава с фина дърворезба. И до днес си спомня първото нещо, което е изработил – Белоглав орел.

Скулптури от дърво прави предимно на животни и риби: “И хора могат да се правят, но много по-трудно. Все пак това са човешки черти”. В личния си двор той е направил Дарт Вейдър в реални размери. Дървеният герой от “Междузвездни войни” свети, има и дистанционно.

Пластики на Крум Велев могат да се видят и в двора на Международния дом на журналистите във Варна. Едната е посветена на журналистите и представлява бухал с писалка, книга и златно перо. Върху друго дърво е изваян образът на Климент Охридски. Всяко дърво, което е разположено на подходящо и видимо място и е тръгнало да умира, може да бъде преобразено – “може да живее друг живот, под друга форма”.

Мото
„Keep calm или пък к’вото – такова“

Забавно-творческият характер на фестивала му носи мотото – “Keep calm или пък к’вото – такова”. Тези, които не могат да го посетят в дните на провеждането му, също ще могат да видят пластиките, защото ще останат в Боровец в полза на спонсора. За участниците на фестивала пък ще бъдат осигурени трупи, ток, преспиване и храна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.