Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Слабите политици слушкат, силните маневрират Не е било „черна дупка“ и времето на авторитаризма на Тодор Живков

Лесно е да се проследи мощното, често императивно влияние на актуалния хегемон върху избора на висшите ни управници, а оттам и върху българската политика

ГЕРБ загубили президентските избори миналата есен, защото не са искали да ги спечелят. Не било добре за демокрацията, когато една партия печели и трите власти. Това заяви тези дни премиерът Бойко Борисов. Очаквано от ръководството на БСП бурно се възмутиха, с признанието си Борисов им отнема „голямата победа“ на президентските избори. И стават смешни.

„Труд“ още на 10. 8. 2016 г., една година преди Борисов да сподели горната истина и доста преди ГЕРБ да посочи своя кандидат за президент, писа: „Ако летецът стане президент, Борисов печели, не БСП… Радев е много по-близък с него, отколкото някога ще бъде с Нинова, с нея май въобще не се познават и нямат общи теми за разговор… тарикатското допитване през юли до низините ще се възприема от повечето партийци като подигравка… смирено очакват кандидата на ГЕРБ, но може и него да освиркат както Цецка Цачева на Рожен…“

Два месеца по-късно беше издигната точно Цачева. Комично и за майка на нацията, че да е по-демонстративно, какво именно се цели. Съответно и кампанията организираха, представяйки очевидния американски човек за руска креатура, предвид проруските симпатии на значителна част от избирателите. Така ГЕРБ подкрепи и друга щатска симпатия – Корнелия Нинова. Толкова удобна като политически противник, колкото и Сергей Станишев, когото с лекота побеждаваха 13 пъти подред.

Остават й 12, ако преди това БСП под нейното еднолично ръководство окончателно не се спомине. Името й идва от древноримския род на Корнелиите – Рогатите (лат. cornu=рог). Диктаторът Луций Корнелий Сула е първият, който през 82 г. пр.н.е. превзема Рим с оръжие. Първата му работа е била да издаде проскрипции – „огласяване на списък на лица, обявени извън закона“ с последващи конфискации на имуществото и лишаване на потомците им се от граждански права.

Почти всички впоследствие са били ликвидирани, а на тяхно място са издигнати покорни на диктатора люде. Нинова чрез поправка в партийния устав просто отстрани от ръководните органи почти всички авторитетни и опитни партийци, като ги замени с угодничещи безличия. Без като Сула да се е проявила преди това като забележителен стратег и голям политик, чуждото съдействие се оказа достатъчно. Борисов след признанието си за президентските избори едва ли ще понесе жестоки последствия вътре в партията и пред хората, както тя заяви. По-скоро ще ги понесе тя, за „рогата“ политика са нужни истински рога.

На 6. 10. м. г, веднага след посочването на Цачева за кандидат-президент, „Труд“ писа: „Не е точен ген. Румен Радев , тя не е Борисов в пола и с очила, а по-скоро е Плевнелиев с тези дамски атрибути… с оглед неговата избираемост, кандидатът следва да е не само някой предан евроатлантик като Плевнелиев, но поне на пръв поглед и мимико-пантомимически да не напомня за него.“ Контрастен на Плевнелиев беше генералът, затова и победи с безспорно превъзходство.

И пак в „Труд“ на 10. 11. м. г.: „Можеше обаче безпогрешно да се предположи, че пак ще благословят някой предан евроатлантик… Стига да е проверен за „правоверност“ в някоя свързана с Амбасадата организация у нас или още по-добре да е преминал някакво обучение в САЩ… обективно успехът на американския човек въобще не е победа на позитанските тарикати или на Корнелия Нинова, както несъмнено ще се опитат да го изкарат.“ Те друго нямат, освен да опитват, но лековерните намаляват.

Лесно е да се проследи мощното, често императивно влияние на актуалния за даден период хегемон върху избора на висшите ни управници, а оттам и върху българската политика. Царят Освободител Александър Втори любезно ни предлага първия монарх за Третото българско царство Александър Батенберг. Вярно, много успешен за България княз, активно участвал в руско-турската война в частите на ген. Гурко. Обичан от мнозинството българи, допринесъл и за велико дело за страната – обединението на две нейни части. Нелюбим обаче на следващия руски император, затова и фактически отстранен пряко желанието на населението.

Сред тогавашните родни елити естествено пониква русофобия, следващият княз вече е одобрен от западните велики сили. Към обучаваните в руски военни училища наши офицери се добавя вълна от обучавани в Италия, Австро-Унгария и Германия. Засилва се западното влияние върху нашата политика, на Запад получават висше образование дълга редица наши лекари, икономисти, историци, културтрегери. Русия неколкократно ни наказва много болезнено, твърдо играе срещу нас в полза на Сърбия, Гърция и дори Румъния.

Сблъсъкът между русофили и русофоби логично и трайно се вкоренява сред българското общество и конфликтно оцветява политическия живот. Как се управлява държава, разкъсвана от две често напълно противоположни външни тенденции и минирана отвътре със съответните филии и фобии? Как се угажда едновременно на Хитлер и на Сталин? Маневрирайки доста ловко ту като Кобурга, ту като кръстник на папа Лъв XIII, ту като кръщелник на император Николай Втори, Борис успява да опази България от Източния фронт, да изкрънка и Южна Добруджа.

И други добри дела е имало през царстването му, имало е и лошотии, проливана е кръв между двете войни. Борис Трети несъмнено е отговорен и за лошото пред историята, но с хладен разсъдък следва да се оценява в контекста на тоталитарното обкръжение на страната и изострените филии и фобии вътре в нея. Синът му Симеон Втори дойде от Запад, мина ритуално през Москва и от мнозинството българи беше приет радушно. Показателно! След премиерстването му днес хората не хвърлят камъни по Врана, партизанският син Сергей Станишев го хвали обилно, недоволно мърморят само остарели бивши комунисти и седесари-костоваци.

След 1945 г. великите се гмурнаха в студена война, завлякоха повечето държави в нея, естествено и нас. Попаднали под съветско влияние, станахме „народна демокрация“ отначало без никакъв, а после с ограничен суверенитет според доктрината „Брежнев“. Съответно и Първия в България, и част от кръга на вторите уставно или демократично биваха „избирани“ съгласно указанията на новия над нас хегемон.

Изпращат от Москва на власт видни дейци на Коминтерна, агентура на съветските тайни служби, някои работили и лично за Сталин. Те се обкръжават с партизани, нелегални и прочие верни на партията и правителствата на народната власт. Под съветски натиск се прокарва тоталитарно управление. Почти поголовно прочистват от „монархофашисти“ целия държавен апарат, макар там такива реално да е имало много малко.

От друга страна повечето от „мерките на народната власт“ са ставали с одобрението на Междусъюзническата комисия, действала тогава в България и в която е имало не само лица от СССР, а и представители от САЩ, Англия и Франция. Всички присъди на Народния съд, например, са одобрени от тази комисия. Същевременно заради послушанието на другарите „народни демократи“ в София СССР не се съгласява с отнемането на близо 30% от територията ни по настояване на Югославия и Гърция.

Не е било „черна дупка“ и времето на авторитаризма на Тодор Живков след 1956 г. Премахнати са политическите лагери, в рамките на ограничения суверенитет се създават дипломатически и икономически отношения със западни държави, особено обилни с ГФР и Италия. Доколкото е можело, поддържани са полезни връзки с Гърция и Турция, с Иран и редица арабски страни, с Япония, Индия и Китай.

Както каза през 2010-а сегашният Първи, „една стотна от направеното от Живков да сторим, да достигнем икономическия ръст на тогавашното държава, ще е голям успех“. Иска им се, плахо предполагаме, на сегашните пределно послушни управници, но времената са други, новият хегемон все под себе си загребва. Максимално се угажда и на Брюксел – безцеремонно ни посочиха и трите еврокомисарки, мачкат ни за приемането на крайно неизгодни за нас политически позиции и решения.

Практически напълно сме лишени от суверенитет, управлява ни видимо откъсната от народа разноцветна политолигархия. В сравнение с предишни централизирани управления в България, удушаващата примка на либералната лъжедемокрация в още по-голяма степен препятства властимащите днес да сторят нещо добро и за България. Може да бъдат разбрани, Батенберг, Борис Трети и Живков по един или друг начин бяха осъдени. Но не и да бъдат оправдани сегашните, защото, загрижени за собствените кожици, дори не опитват.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (38)

 1. Причината България да се обезлюдява и да чезнем е изцяло окултна.

 2. Само не става ясно защо трябва да се изпишат няколко страници за да се каже очевидното – ние никога след 1878 год. не сме имали суверенитет.

  1. За да се прикрие кой е отговорен за това. Да се пренесе от болната глава на здравата и да се отвлече вниманието от факта, че точно такива като автора са сред виновниците за възпитанието на послушковци, за които интересите на Русия са по-важни от интересите на страната, в която са се родили. Виж само израза за Добруджа. Борис я „изкрънкал“. Този велик епизод от нашата история е крънкане. Единственият случай на връщане на част от загубените земи, крачка, макар и малка, към осъществяване на националните ни идеал за който са умирали стотици хиляди наши предшественици-това този беловлас глист нарича „крънкане“. Защо? Защото връщането не e заслуга на Русия. Нещо повече то поправя една несправедливост нанесена ни от Русия.
   Тя подарява Добруджа на Румъния.

   1. Типично про-американско невежество. Ти изобщо знаеш ли кога сме загубили Добруджа и кога и по чие настояване ни е върната Южната й част.Да си чувал нещо за Балканска война? Да знае коя година се е водила? Хайде се образовай малко пак после пиши по форумите!

    1. На туй може да се отговори само „крадецът вика: дръжте крадеца“. Типичния московски трол, който сочи треската у другите и не вижда гредата в собственото си око. Типичния руски трол, който не познава собствената си история, но поучава другите. Та Добруджа. През Възраждането цяла Добруджа е колонизорана от български преселници, с някои изключения по градовете Бабадаг и пр. Така областта се побългарява. След така наречената Освободителна война, верен на политикта си за насъскване на балканските народи едни срещу други, Руския цар подарява Северна добруджа на Румъния. Официално като благодарност за заслугите й във войната. Неофициално като компенсация на заграбени от Русия румънски територии в Молдова.
     Южна Добруджа губим по Ньойския договор и си я връщаме благодарение на умелата политика на Борис 3. Така че и тука не позна- не Балканската (те са БалканскИ ама нейсе), а Първата световна война е причина за загубата на Южна добруджа.
     Изглежда „про-американското невежество“ познава по-добре българската история от про-руските пропагандисти.

 3. Не само Бъглария, всяка малка държава не може да бъде напълно самостоятелна. Естествено че и преди е имало чуждо влияние върху българската политика. Но никога досега България не е била толкова окаяна и мизерна в икономическо, духовно и културно отношение, както сега, когато сме под вличние на САЩ и ЕС.

  1. Много точно! Всички обичат да яздат малко послушно пуленце.

  2. То и никога не е имало олихофрен кат плевелиев да твърди, че сме независими.

   1. Плевнелиев не твърди, че сме независими. Напротив, твърди и то с право, че Русия се меси във вътрешните ни работи.

    1. Примери, че САЩ и ЕС ни контролират: Общоизвестна истина е че българските министри се определят в САЩ посолството. Финансираните от Сорос организации определят учебните програми и манипулират историята ни. Финансирани от американците „протестни мрежи“ свалят напълно законни правителства. ЕС ни заповядва да спрем Южен поток.
     Сега ти ми кажи как Русия се меси. И не ми излизай с тъпите американски номера“ имаме доказателства, но няма да ги кажем“

     1. Ха ха…много къса памет. Първо Аз говоря за 200 год. Не за 20. САЩ е фактор в световната история след ВСВ. У нас след 1989. Политическия и икономическия ни хал е резултат на процеси много по-стари от няма и 30 г. Второ: като оставиме горното настрана Русия се меси чрез петата си колона у нас. Някои даже започваха предизборната си кампания в Москва. А наскоро Москва посочи и президентски кандидат, който беше избран. За закона „Газпром“ да не говорим. И Ти имаш нахалството до питаш как се месела Русия. Сляп(а) ли си, купен(а) и ли имаш ментални рроблеми?

  3. Правилно, като 16 република на СССР беше много по-самостоятелна. Еле пък когато във всяко министерство имаше кабинет на НКВД, тогава бяхме най-самостоятелни.

   1. Но не е била 16та република. Ся, че на плевнелиев и на олихофрен кат теб може би се е искало е друг въпрос.

 4. ГЕРБ и БСП нямат нито един читав човек за президент. Затова Румен Радев спечели изборите. Той пък се оказа бос и по потник по всички въпроси.

 5. „Кажи му д-р Илия Илиев и повече не го мъчи…“ са казали хората които виждат платена с рубли омраза във всяка негова нагласена статия. Чудомир би го описал като доктора от съседното село дето за някоя рубла такава статия, ще ти напише, че ще изкара и най-голямата маскара светец и ще намери във всяко едно нещо удобно нему събитие да омаскари случайно попадналия му хайван. Та и той си тръгна от нашата политика, та хе къдеее отиде против евроатлантизма да говори. ШШш алоОоУ акъла вън. Да влезе убития.

 6. Толкова глупости, лъжи и манипулации върху истината може да напише само келеш като „д-р“ Илиев. Добре е, че всички зле платени руски тролове като него предизвикват реакция, обратна на желаната от господаря му.

  1. Виж, разбрахме те от първия път, че си от едни други; нема нужда два пъти да се пъняш

   1. И съотборникът ти от руския отбор се пъне двойно и то не за пръв път, ама не ти прави впечатление.

  2. Така е! Евроатлантикът плевнелиев генерираше двойно повече лъжи и глупости.

 7. Не е верно! Олихофренът плевелиев каза, че сме независими.

 8. Прогнозите на д-ра, че Радев няма общо с БСП-арите и е американска креатура, че гербаджиите ще издигнат в негова подкрепа напълно пробита кандидатура като освирканата на Рожен Цецка Цачева са цяла година преди ББ даго признае. Цяла година! Естествената реакция на злобните тролчета под статията е да го оплюят без нито един аргумент. Смисълът на статията е в заглавието: винаги след Освобождението сме били зависими, но едни политици просто слушкат поредния хегемон и папкат за сметка на злепоставенвите българи, други намират смелост, сили и умение да допринесат нещо добро за България. Страхливците пък или твързят, че сме независими и затова за бедите си сами сме си виновни, други обясняват напоително, че нищо друго не може да се направи, освен да се слушкат великите и да си налягаме парцалите.

  1. Ти като си незлобно тролче можеш ли да напишиш поне два реда свързано, че човек да разбире какво искаш да кажеш.

 9. Борис бил кръстник на папа Лъв XII? Ало беловласия, ти история в „Георги Кирков“ ли си учил? Личи си. Борис кръстил папа Лъв 13, който е роден през 1809г? За другите полуистини и лъжи да не говорим, че ще стане по-дълго от пасквила по-горе. Всичко само да се прикрие факта, че Русия (СССР) е главния виновник за несамостяателността на България.

  1. Хахаха… тя русия и лично путин са виновни, че уточняващият е безродна и неадекватна подлога кат плевнелиев.

 10. Българина е известен продажник от дълбока древност, още преди хилядолетия всички са знаели, че не е необходимо да хвърляш войска срещу българите, трябва само да намериш продажниците и ще постигнеш всичко. Днес е пак същото. Големи продажници и националното си предателство изкарват героизъм, и тогава и сега лошия матриял голям % и блее ли блее хиляди години тоз глупав народ.

 11. Карашар, и след смяна на ника ти с Велемир, пак от несвързаните ти брътвежи не се разбира нищо

 12. Не разбираш, защото хем не искаш, хем не можеш поради природната си тъпота да схванеш съдържанието на изречения с повече от две думи. Нито питаш, нито уточняваш, а само осмърдяваш.

 13. Д-р Илиев е горе-долу обективен и статията му е приемлива . А някои от горните „коментатори“ просто са професионални плювачи за дребни стотинки или със замъглено съзнание от русофобска злоба . Един даже внушава , че „Русия (CCCP) е главен виновник за несамостоятелността на България “ като „забравя“ , че Русия е ГЛАВЕН ВИНОВНИК за възкръсването на България като Трето Българско царство след 1878 г. и , че СССР е ГЛАВЕН ВИНОВНИК да не се осъществят щенията на Гърция , Югославия и Румъния за териториалните им претенции към България . По същата тема – защита на българските териториални интереси след ВСВ , има огромна заслуга и Георги Димитров .

  1. Смешко, понякога трепеш коча с лопата! Георги Димитров защитавал териториалните интереси на България след ВСВ е ОКСИМОРОН, драги, защото именно Гошо тъпото ЛИЧНО отиде при Тито, за да му подари Македония. Е, под режисурата на Големия брат /който някой се опитват да докажат, че ни бил създал, като нация и народ, ама нахалос/, но нали уж беше „Не човек, а желязо“? Ако беше Българин, ПЕДЯ НЯМАШЕ ДА ОТСТЪПИ, а той ПОДАРИ!!! Смешник!

  2. Да, така те е учила пропагандата. После пък ти за пари или от глупост повтаряш догмите. Никога не си влизал в библиотека и не си разлиствал забранени в миналото книги. За автентични документи да не говориме. Русия не ни освобождава, за да сме свободни, а за да ни владее тя. Ние сме само стъпало към реализацията на имперските й амбиции към Проливите. Пък за освобождениато 1944 то само някой национален предател може да го определя като такова. РУСИЯ е виновна защото вече 200 години се меси в нашата и тази на Балканите история, присвоила си правото на „покровитeл“. Покровителство, коeто разбира като владеене. Не случайно сме наричани Задунайская губерния, а след 1946 ставаме дефакто и замалко деюре 16 република на СССР. Така, че кой какво забравя?

 14. Забелязъл съм, че най-върлите борци срещу тоталитаризма имат тоталитарно подредена ценностна система. Тук антикомунистите са по-тоталитарно мислещи от комунистите дори от комунистите. Авторът показва обратното – светът е шарен, шарени са държавите, шарени са и политиците и историческите личности, носители са на добро и зло едновременно. Шарена е и историята на народите за разлика от черно-бялото й представяне, типично за тоталитарно мислещите. Всяко обобщение за Русия, САЩ, Турция или България, за която и да е държава е минирано с погрешности. Всяко обобщение за българите, турците, италианците или китайците крие в себе си неистини. Г. Димитров е най-известният българин в света през ХХ век заради Лайпцигския процес и председателстването на Коминтерна, след налагането на просъветски режим има и положителен принос, извършвал е и много лоши неща, някои много вредни за Бг като историята с македонизма и Тито. Загубили сме войната, налагало се е да изпълнява нарежданията на великите и особено на Сталин. Днес всички виждаме, че дори Тръмп, Си и Путин не могат да правят, каквото си искат или каквото е най-изгодно за великите им държави. Във властта възможността за политиците е да маневрират по-добре или по-лошо, по-изгодно за страните си или по-неизгодно в рамките на възможностите си и тези на държавите си.Така възприемам статията и съм съгласен с тази постановка.

  1. Искърски или май беловласия доктор. Впрочем по какво си доктор?
   След като Тръмп и Путин не могат да „си правят каквото си искат“ за какво рИвеш тогава. Какъв е смисъла и на целия пасквил по-горе? Щом големите не могат да са напълно самостоятелни, тогaва какво остава за малките. Значи признаваш, че НЕсамостоятелността е нормално положение за малките страни, обаче онзи фосил по-горе бил прав? Туй е вече медицински проблем.

  2. Ще ти стъжня малко ентусиазираната физиономия, ама щом трябва, да те светна, че не Гошо тъпото е бил най известен през XX век по света българин. За твое голямо съжаление, това в началото на века е бил Дан Колов, а в края – Христо Стоичков. Дерзай! Националният предател и интернационална мастия – Георги Димитров е известен и харесван само в средите на червените, а те НИКОГА не са били мнозинство в нормалните страни.

 15. Неприлична е ролята на осмърдители, но някои така изкарват по някой лев. Всъщност нямате значение, никакво.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.