Световният елит в ските с първи тренировки в Банско

БАБХ: Отпада забраната за движение на свине и месо в 39 ферми и 66 кланици

Русия разработва ваксина срещу китайския вирус след съмнение за първи случай на болестта в страната

Станишев: Гласоподавателите не припознават БСП като алтернатива

„Тойота“ и „Хонда“ изтеглят около 6 млн. коли заради дефектни въздушни възглавници

Започват обучения в Търново за виртуален маркетинг на занаятчийски продукти FairDeal Това е първата по рода си платформа

Директорът на АДФИ: Не мога да кажа дали разликата в тълкуването на Закона за хазарта отговаря на нормативите или не

Общината в Сливен: Не участваме в съвместни проекти с фондация на зам.кмет

Лъчо от „Скандау“: Бащинството не ме промени

„Левски“ привлече вратар от „Цървена звезда“

Общо 35 години затвор за машинистите по делото „Хитрино“ Съдът им наложи домашен арест, слагат им електронни гривни

КПКОНПИ установи конфликт на интереси на главния архитект на Благоевград

Борисов приема фенове на „Левски“ в петък

Задържаха айтозлия, откраднал косачка

Алиша Кийс с първо турне от 7 години насам

Слава Иванова, директорка на Националната галерия „Квадрат 500“ : Атаките към музея се дължат на амбиции за власт

– Заражда се усещането, че някакво проклятие тегне над мащабното начинание, наречено „Квадрат 500“. Първо се разгоряха спорове дали е уместно съединяването на двете галерии – националната художествена и за чуждестранно изкуство, после за това как да се нарича, сега ви обвиняват, че не стопанисвате успешно експонатите. Какво става, г-жо Иванова?

– Може би има нещо такова. Особено след откриване на експозицията се изсипа толкова много жлъч. И различни влияния рефлектираха в галерията, различни становища се противопоставяха. Очевидно през тези две години, откакто галерията съществува, този процес не стихна, а напротив, като че ли още повече ескалира. Аз бях убедена, че с времето малко по малко музеят ще започне да работи в един по-нормален ритъм, но сякаш от самото му създаване нещата бяха предпоставени, че да има непрестанно конфликти, непрестанно ровене в различни проблеми – било съществуващи, или такива, по-скоро създавани. Както последният например. Всичко това, което се развихри около Националната галерия беше провокирано отвътре.

– Имате предвид в самата галерия, а не от странични зложелатели?

– За съжаление, да. Ние продължаваме да не сме единни като екип. Помните ли, някога аз споделях, че ще бъде много трудно сливането на два различни екипа, на две различни колекции. Сега това е реалност. Като прибавим и различните интереси.

– Какви интереси се сблъскват тук, не мога да разбера?

– За съжаление нашата гилдия е изключително индивидуалистична, макар че целите ни би следвало да са единни. Но в основата на тези атаки, злепоставящи галерията, са съсредоточени амбиции и желание за власт, ламтеж за директорското място.

– Което ме учудва. Точно пък това директорство с огромните си отговорности, напрежение и недоимък не носи нито наслади, нито облаги от властта. Все едно да те влече електрическият стол.

– Така е. Само който е седял на него може да си представи за какво точно става дума. Но отстрани навярно изглежда симпатично и съблазнително, особено за хора, които имат подобни амбиции. Понеже аз самата никога не съм ги имала, наистина не разбирам откъде и защо се организират тези настъпления.

– Но това не е стигнало до медиите, а сега се разшумяха електронни медии, телевизии.

– Ние отговорихме на предизвикателството много ясно и точно. Че за безстопанственост и безотговорност в никакъв случай не може да се говори, че това са едни абсолютно кухи обвинения, които в крайна сметка бяха насочени срещу мен, но още по-тежкото е, че те се отразиха изключително негативно върху имиджа на Националната галерия. А ние като екип работихме упорито през последните две години именно с желанието независимо от предпоставените негативни нагласи с всичко, което правим да утвърждаваме в общественото пространство статута й на най-голям и перспективен художествен музей в България.

– Защо реставраторите не желаят да коментират проблема с картината на Франц фон Щук „Луцифер“

– Защото се уплашиха.

– От какво?

– От създалата се ситуация от две служителки на музея. По-точно от едната. Тя е завела Недко Солаков в залата, която беше напълно достъпна и всичко там беше видимо. Не е било нужно той да бъде специално въвеждан. След което да последват публични изблици от негова страна.

– А художникът Недко Солаков в качеството си на какъв се произнася?

– И аз това се питам. И дали зад това внезапно пристрастие не се крие нещо друго. Мисля, че зад всичко това стоят лични интереси на близки приятели на Недко Солаков. Ако се види кои са те, нещата ще се изяснят. Ще се види чии са интересите и амбициите и защо аз съм атакувана.

– А защо тези интереси и амбиции нямаха проявление, докато Вежди Рашидов беше министър?

– Вероятно са се страхували от него. Но сега хората, които искат да заемат този пост, са окуражени. Говоря конкретно за Яра Бубнова, която сега ми е заместник с високи протекции. Мисля, че вече няма какво да се скрива. Можем да бъдем директни. Отношенията станаха откровено зъбати. Като отворена рана или абсцес, който очевидно повече не може да остане скрит.

– Но вас ви обвиняват за конкретен пропуск, не виждам някакви принципни обвинения за незадоволително функциониране на галерията под ваше ръководство през тези две години.

– „Конкретният пропуск“, ако може така да се нарече, всъщност се състои в следното. В най-тежките зимни дни инсталацията в сградата на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство, в която беше направен частичен ремонт, започна да замръзва. Имаше поредица от аварии. През първата нощ с най-ниски температури аварираха три климатика, следващата още три и т.н. Говорим не за изцяло ремонтирана, а частично подменена климатична инсталация. Незабавно се свързахме с фирмата, която поддържа съоръженията, и ремонтът започна веднага. Наистина за 24 часа е имало спад в температурата и тя е била 15 градуса при допустимите 18. Такава разлика в температурите може да увреди картините, но не и да ги унищожи. А и говорим за поправими увреждания, които след реставрация ще бъдат отстранени. Реставраторите направиха оглед и някои от тези произведения, които се нуждаеха от подобна намеса, бяха превантивно облепени със специална японска хартия. Въпросът за състоянието и реставрационните намеси по творбите е строго професионален и той не може произволно да бъде дискутиран. За да се води адекватен разговор по темата, се изисква съответната професионална подготовка и познания. Един проблем, който галерията ще реши със собствения си потенциал от специалисти, се използва, за да се атакува там, където е нужно някому.

– Кога ви приключва мандатът?

– През 2020 година. Но при такива случаи се действа по съответния административен начин. Вече съм го изпитвала веднъж. За съжаление в нашата културна гилдия нещата не се случват по най-културния начин.

– Тълкуват пенсионирането на двете служителки, алармирали за пострадалото произведение, като отмъщение от ваша страна.

– На тях отдавна им беше време за пенсиониране, особено на едната. И честно казано след това, което се случи, не мисля, че има ръководител на институция, който би се примирил с такава клевета – Националната галерия унищожава произведения на изкуството. Това е обидно и унизително за целия екип, включително и за самата госпожа. След като е работила 30 години в тази галерия, до такава степен ли й е чужд престижът на музея? Не може една национална институция да бъде унижавана по този начин. Развихрилата се кампания не е в името на изкуството.

– Как понасяте атаките срещу вас?

– До такава степен съм изчерпана и омерзена, че даже не ми се говори. Това беше едно активно мероприятие под рубриката „За торбите и хората“. Но не по Стайнбек. Не знам дали разбират какво искам да кажа.

– Получавате ли подкрепа отнякъде?

– Да, тук в галерията ме подкрепят. Особено младите хора. Трудно ми е да си представя, че те биха се вписали в тази отвратителна, грозна история. Радва ме, че идват млади хора да работят тук от любов към изкуството. Е, трябва да има и приемственост, защото музейната работа изисква доста специализирани познания…

– Продължава ли галерията да функционира нормално?

– Да. Днес откриваме нова изложба по проект на една от най-младите ни колеги. Не се предавам. А това, че някои интригантстват и петнят имиджа на Националната галерия, си остава за тяхна сметка. Галерията ще продължи да съществува независимо от всичко. Има млади хора, те ще продължават да работят за нея.

НАШИЯТ ГОСТ

Слава Иванова е родена на 8 юни 1957 г. Завършила е 114 английска езикова гимназия. Магистър е по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“. Владее английски и руски език.
През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ. В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009-2011 г. ръководи екипа на галерията. През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито. През 2013 г. е наградена с Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Франция. От 2015 г. е директорка на Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. ‘Samoto suzdavane’ na ‘kvadrata’ e greshno: pogubi se Natzionalnata Galeria i to tam, kudeto i e miastoto. Ottam na setne – upravlenie kato za neumestna struktura. Rashidov kato Ministur napravi greshen hod- unijoji dve raboteshti galerii za edna neraboteshta. Triabva da se vuzstanoviat galeriite, kakvito si biaha, a lizemerno pensioniranite da budat vurnati.

  Kritikata niama nishto obshto s borba za vlast, naprotiv, borba za pazene na izkustrvoto i borba za pravota. Koito e kriv, pravi i greshni obiasnenia. Segahsniat Ministur na kulturata moje da napravi nujnoto pone po otnoshenie na slujitelkite: sankztia za direktorkata i vuzstanoviavane na rabota na pensioniranite za nakazanie za pravota.

  U nas svestnite gi nakazvat, zashtoto mileiat za rodnoto i za pravilnoto! Baigun!

  Izvinete za latinitza, molia.

 2. Suzdavaneto na ‘kvadrata’ e greshno, zashtoto se unijojiha dve galerii za suzdavane na edna i zashtoto taka se zakri Nazionalata Galeria i to tam, kudeto i e miastoto. Rashidov kato Ministur napravi greshen hod.

  G-ja Ivanova krie vinovnostta si chrez neverni upretzi. Seganshniat Ministur triabva da ia nakaje za bezstopanstevnost i da vurne na rabota dvete suvestni skujitelki.

  Izvinete za latinitza, molia.

 3. Здравейте,
  Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Джоунс, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всички, които се нуждаят от финансова помощ. Ние предоставяме заем при лихвен процент от 2% на физически лица, фирми и фирми при ясни и разбираеми условия и условия. Свържете се с нас днес по електронна поща на адрес: (anitajones154@gmail.com)

 4. Използвай КИРИЛИЦА – шльокавицата на която пишеш се чете до втората буква, че с две думи – пиши на разбираем език.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.