Слави най-желан, дали се дърпа?

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” благодари на президента, че спазва конституцията.

БСП, ДПС и партиите на протеста застават зад идеята за кабинет на “Има такъв народ”

Може и да няма гласуване на правителство на ГЕРБ

Готови са дадат знакова подкрепа

Всички партии желаят Слави Трифонов да направи кабинет. При това искрено. Едни партии поставят условия, други го искат безрезервно. Шоуменът, лидер на “Има такъв народ” и сценаристите му депутати мълчат и не казват дали ще направят опит за съставяне на кабинет при получаване на проучвателен мандат.

Това показаха консултациите на парламентарните групи при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

“Не мога да съм архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес.” Това обяви президентът Румен Радев в началото на консултациите. Държавният глава подчерта, че не бърза със съставянето на служебен кабинет.

“Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори”, подчерта шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Именно с тяхната група, която е най-голямата в парламента започнаха консултациите.

“При всички случаи ще вземем мандата и до дни ще стане ясен съставът на нашия кабинет”, каза номинираният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов. “Предстоят разговори, ще преценим дали да внесем предложението за ново правителство в Народното събрание”, уточни вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, че ако се наложи биха дали знакова подкрепа за правителство, формирано от “Има такъв народ”.

Втори при президента влязоха представителите на “Има такъв народ”, но от думите им не се разбра имат ли намерение да правят правителство или ще върнат мандата веднага. Тошко Йорданов повтори, че няма да правят правителство с партиите на статуквото.

“Не изключвам хипотезата за трети мандат”, заяви президентът в началото на разговоря с представителите на БСП. Думите му бяха изтълкувани от политиците като знак, че Слави Трифонов се дърпа и не иска да прави правителство. Лидерката на БСП Корнелия Нинова отговори, че ако получат третия мандат ще решат какво да правят с него. Нинова каза, че БСП биха подкрепили кабинет на “Има такъв народ”.

“ДПС няма да подкрепи партии, които загубиха гласове на последните избори (такива са ГЕРБ и БСП)”. Това обяви по време на консултация на “Дондуков” 2 председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той отново заяви готовност да дадат рамо на правителство на трите нови партии в парламента, но постави следните условия: борба с COVID кризата и по-специално социално-икономическите мерки и процеса на ваксинация, ефективното прилагане на плана за възстановяване и устойчивост, както и ускореното икономическо развитие на България.

Лидерът на “Демократична България” Христо Иванов обясни, че с 27 депутати няма как да прави правителство. Според него здравата основа, върху която трябва да се разсъждава за управление, е мандатът на втората политическа формация.

“Бихме подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста - ИТН и ДБ”, обяви Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!” след края на консултацията при Радев.

Нови избори може да има още в края на юни

ГЕРБ може и да върне мандата

Президентът връчва първия мандат още утре

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат още утре. Кандидатът за премиер на ГЕРБ е бившият външен министър Даниел Митов.

Съставът на предложения Министерски съвет трябва да бъде върнат на “Дондуков” 2 до седем дни, а после предстои гласуване на проектокабинета в парламента. Според досегашните изявления на представените в парламента формации за нов кабинет на ГЕРБ липсва подкрепа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя обяви, че няма да бавят мандата. След консултациите при президента бе направен намек, че проектокабинетът на ГЕРБ може и да не бъде гласуван в пленарна зала, ако няма подкрепа. През 2013 г. Бойко Борисов върна проучвателен мандат, след като обяви имената на номинираните за министри.

Няма срок за връчване на втория мандат. Възможно е той да бъде връчен на втората по големина ПГ - “Има такъв народ” още в края на седмицата, или в началото на следващата.

Мандатът трябва да бъде приет от кандидат за премиер на “Има такъв народ” - дори и след това да не бъде съставяно правителство, Слави Трифонов, като партиен лидер трябва да посочи министър-председател. Той също ще има седем дни да върне на “Дондуков” 2 проект за структура и състав на Министерския съвет или мандата няма да бъде изпълнен. Възможно е проучвателният мандат въобще да не бъде приет.

Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът преценява на коя политическа сила да връчи трети. Изборът може да е между БСП и “Изправи се! Мутри вън!”. Демократична България веднага след изборите започна да се самопредлага. Едва ли обаче би могла и третата сила да реализира мандат. Това означава, че до 13 май новият парламент може да приключи.

Ако и третият мандат е неуспешен, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори. Новите избори могат да са между края на юни и средата на юли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика