Слави Трифонов: 32 партии не връщат надвзетите субсидии, а ще искат доверие на местните избори

Сравни ситуацията с това човек с неплатени глоби за груби нарушения да се кандидатира за шеф на КАТ

32 български партии упорито отказват да върнат доброволно надвзетите партийни субсидии, напомни Слави Трифонов във фейсбук.

От разкрития на "Шоуто на Слави" и на "Труд" стана ясно, че от политическите сили с над 1% на парламентарни избори са прибирали пари и за вота на всички останали формации - в последните години 13,23 лв. вместо 11 лева на глас. Народното събрание се принуди да постанови с промени в Закона за политическите партии възстановяване на надвзетите пари за последните 3 години. Парламентът гласува и субсидията да стане 1 лев на глас, но това ще влезе в сила за третия транш за 2019 г., който ще бъде отпуснат на 30 септември.

"Към днешна дата най-много дължи БСП – над 3,5 млн. лв. След това най-много дължат три партии от управляващата коалиция – НФСБ, АТАКА и ВМРО. Те не са върнали общо над 1,3 млн. лв. Сигурно им е патриотично да не ги връщат", посочва Трифонов.

"На ударени се правят и много извънпарламентарни партии. Например, АБВ на Румен Петков не е възстановила 56 700 лв., ДСБ на ген. Атанас Атанасов – 47 078 лв., отрочето на Миглена Кунева ДБГ – 38 223 лв., „Гергьовден“ на търсещия таланти Дилов-син – 7 779 лв. Интересно е, че неправомерно надвзетите субсидии не е възстановила и особено активната напоследък партия СДС", изрежда още Слави.

"Николай Бареков също не иска да връща пари. Неговата партия „Движение Презареди България“ дължи 38 904 лв. или иначе казано – няколко бутилки скъпо шампанско в Сен Тропе. Особено интересен е случаят с „Глас народен“ на Светльо Витков и „Движение 21“ на Татяна Дончева. Партията на Светльо Хиподила до ден днешен не ще да върне 15 539 лв., при положение, че в края на 2018 г. е декларирала налични 208 000 лв. Партията на Татяна Дончева също не ще да връща горе-долу същата сума – 16 324 лв." посочва Трифонов.

"Най-важното е, че всички тия партии, които не връщат надвзетото, ще имат наглостта да искат вашето доверие на предстоящите местни избори. А как се гласува доверие на хора, които не искат да върнат взетите по незаконен начин ваши пари", пита той и сравнява ситуацията с това човек с неплатени глоби за груби нарушения на пътя да се кандидатира за шеф на КАТ.

Вижте данните на Министерството на финансите за дължимите от партиите суми в галерията:

Коментари

Задължително поле