Слагаме колани и в автобусите (обзор)

Санкциите стигат до 3000 лева, пътник без колан ще плаща 50 лв.

Задължителни видеозаписи по време на пътуване

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Текстът бе внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Станислав Иванов, заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за пътищата. Той изменя Закона за автомобилните превози. “За” текста гласуваха 79 народни представители, “против” – 0 и “въздържали се” -20 , с което той бе приет.

Превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE се задължават да се оборудват с видеорегистратор и обезопасителни колани. Освен, че с текстовете се въвежда задължението за обезопасителни колани и видеорегистратор, се предвиждат и наказания, ако това не се изпълнява.

С глоба или с имуществена санкция от 3000 лв. ще се наказва лице, което разпореди или допусне извършването на превози на пътници с моторно превозно средство, за което се изисква да е оборудвано с обезопасителни колани и то не е оборудвано или не е спазен установеният ред за това.

Същата глоба е предвидена и ако превозното средство не е оборудвано с видеорегистратор. Целта на устройството е да снима случващото се в автобуса и извън него. А при пътнотранспортно произшествие ще помага за бързо изясняване на причините за инцидента.

Глоби от 50 лева са предвидени и за пътниците, които не ползват предпазните колани в автобусите. Очаквано, новите текстове касаят само извънградските маршрути над 30 километра, а не засягат градския транспорт.

Както “Труд” вече съобщи, поправките ще засегнат близо 15 000 автобуса с 1 млн. седалки. От бранша обаче вече обясниха, че ще поставянето на предпазни колани в по-старите автобуси ще отнеме поне година.

Припомняме, че преди ден депутатите решиха окончателно и за въвеждането на ТОЛ системата от 16 август 2019 г., както и че винетките стават електронни от 1 януари 2019 г. Ще може да се купуват и уикенд винетки.

Коментари

Задължително поле