Със 121 депутати в зала парламентът започна работа

Братя Домусчиеви купиха Нова телевизия

Красимир Каракачанов: Крайно време е българските политици да спрат да правят експерименти с изборното законодателство Не е нито полезно, нито честно изборния закон да се променя преди всеки избори, заяви вицепремиерът

Какво е автобиография? Отговорът на радио „Ереван“

САЩ добиват рекордни количества петрол, свалят руските приходи За пръв път бяха отчетени над 12 млн. барела на ден

Китай вижда огромен потенциал в икономиката на Саудитска Арабия

Северна Корея поиска помощ заради недостиг на храна

Камелия Нейкова: ЦИК не за първи път ще се справя с промени в изборното законодателство, приети в последния момент

„Спейс екс“ изстреля израелския „Берешит“ към Луната (СНИМКИ)

Арестуваха двама души, планирали ислямистко нападение в Германия

Силен вятър, дъжд и застудяване днес

Русия е предоставила лекарства и медицинско оборудване на Венецуела

Шефът на НСИ: В преброяването през 2021 г. няма да има опции като „трети пол“, каквито са и европейските регламенти

Ердоган и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия, борбата с тероризма и укрепването на икономическите връзки 

Хиляди почетоха паметта на журналиста Ян Куциак в Словакия

Слагат основа на електронното правосъдие До 8 месеца ще има електронни регистри на имотите на магистратите

Главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИBСС) г-жа Теодора Точкова постави днес официалното начало на проект „Осигуряване на софтуерна и методическа обезпеченост и изграждане на административен капацитет на ИВСС за превенция на корупцията в съдебната власт“, финансиран по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (ДБФП), сключен по-миналото лято, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление 2014-2020“, съфинансирана от Евросъюза чрез Европейския социален фонд.

Проектът се реализира от Инспектората към ВСС в партньорство с Висшия съдебен съвет, като се очаква да приключи до 31 октомври 2019 г. Заложените дейности по проекта са в изпълнение на систематичната политика за превенция на корупцията в съдебната власт, която е част от Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и приетата пътна карта към нея.

В представянето на проекта Точкова подчерта значимостта му и описа дейностите, които обхваща. Тя уточни, че като резултат от проекта са утвърдени и въведени вътрешни правила за извършване на проверките за интегритет на съдии, прокурори и следователи, както и вътрешни правила за проверка на имуществените им декларации. Използват се от екипи на ИВСС от началото на 2017 г. По думите й, най-важното от проекта е разработването на електронен публичен регистър на онлайн декларации за обстоятелства, свързани с конфликт на интереси, на имуществени декларации и на отводите на съдиите – уважени или не. Реализацията на двата регистъра ще допринесе за желаната автоматизация на проверката на декларациите за имущество и интереси. И ще осигури публичност и прозрачност в дейността на съда по повод отводите на съдиите по делата.

Цветинка Пашкунова, която е председател на Комисията по правни въпроси към ВСС и координатор по проекта, представи основните изисквания към регистъра за отводите. Тя посочи, че със създаването му за първи път ще има централизирана информация за отводите, мотивите и произнасянията на горната инстанция по тях, ако има такива.

На конференцията беше представено не само разработването на електронен публичен регистър на декларации, свързани с конфликт на интереси ,имуществените декларации на магистратите и публичен регистър на отводите; но и разработването на вътрешни правила за проверки за почтеност (интегритет), на имуществените декларации на магистратите, на обученията за работа с новите вътрешни правила и за закупуване на компютърно оборудване и друг хардуер.

Бяха откроени очакваните резултати от проекта – повишаването на експертния капацитет на Инспектората към Висшия съдебен съвет, въвеждането на нови инструменти за модернизация на съдебната система и осигуряването на гаранции за превенция на корупцията в съдебната власт.

На събитието присъстваха членове на Висшия съдебен съвет, представители на държавната администрация, журналисти и неправителствени организации, работещи в сферата на правосъдието.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.