Сладоледът пълен с химия и без мляко

В продуктите има хидрогенирани мазнини, оцветители и емулгатори

Вместо ванилия, слагат етилванилин

Откриха бактерии в насипните

Сладоледите от ниския и средния ценови клас, които се продават опаковани в търговската мрежа, са пълни с емулгатори, подсладители и сгъстители, а в тях често липсва един от основните продукти, заложени в рецептата - мляко.

След като „Активни потребители” обявиха, че в насипния сладолед, който продават в София, има бактерии - ешерихия коли, „Труд” реши да направи проверка на сладоледите в търговските обекти в столицата. Тя показа, че най-честите вредни вещества, които търговците слагат в опакованите сладоледи, са хидрогенирани мазнини, оцветители, емулгатори, ароматизанти и стабилизанти.

Вместо мляко, в евтините сладоледи слагат суроватки на прах и възстановено сухо обезмаслено мляко. За да сгъстят продукта, обаче, те използват и модифицирани нишестета (Е1404, E1420, E1422, E1412, E1414, E1440, E1442, Е1450) и сгъстител гума гуар (Е412), някои от които са с неблагоприятно действие за организма ни.

В продуктите откриваме и хидрогенирани мазнини, които са заместители на растителните мазнини в десертите. Те се смятат за „отровата на 21-век”, заради по-високата им температура на топене, което означава по-трудно разграждане на веществото в организма.

Сладоледите са пълни с няколко вида подсладители, в това число глюкоза и декстроза, а отделно от тях добавят и захар, с която често въглехидратите в сладоледа достигат над 40% от съдържанието на етикета. Вместо екстракт от ванилия, в десертите масово слагат етилванилин, който обаче не се използва в храните, идващи от другите страни-членки на ЕС.

Добавят и оцветители, по-често каротини, но се срещат и тартазин, и индиготин, които са доказани алергени.

При покупка на насипен сладолед в някои търговски обекти липсва изписан съставът на вложените продукти, което ни поставя под още по-голяма опасност да открием вредни съставки или алергени.

Коментари

Задължително поле