111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

Започна работното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в централата на ООН

Каракачанов: Армията може да реагира с жива сила при наплив на мигранти на границата

Президентът Радев: Независима България означава справедливост, развитие и европейска перспектива

Лекари съветват как да доживеем до 80 г.

Разкриха любимите марки на рапърите В хип-хопа римуват Lamborghini с бикини

Рияд информира Токио за предстоящи промени в доставките на нефт

Министри, депутати и общественици се черкуваха в храма „Свети 40 мъченици”

Слънчево време днес, максималните температури достигат 26 градуса

Проф. Пламен Павлов: Независимостта е празник на българите, не само на България

Google планира инвестиция от 3 млрд. евро в Европа

Йеменските бунтовници предупреждават за скорошно ново нападение от Иран в Саудитска Арабия

Сладоледът пълен с химия и без мляко В продуктите има хидрогенирани мазнини, оцветители и емулгатори

Вместо ванилия, слагат етилванилин

Откриха бактерии в насипните

Сладоледите от ниския и средния ценови клас, които се продават опаковани в търговската мрежа, са пълни с емулгатори, подсладители и сгъстители, а в тях често липсва един от основните продукти, заложени в рецептата – мляко.

След като „Активни потребители” обявиха, че в насипния сладолед, който продават в София, има бактерии – ешерихия коли, „Труд” реши да направи проверка на сладоледите в търговските обекти в столицата. Тя показа, че най-честите вредни вещества, които търговците слагат в опакованите сладоледи, са хидрогенирани мазнини, оцветители, емулгатори, ароматизанти и стабилизанти.

Вместо мляко, в евтините сладоледи слагат суроватки на прах и възстановено сухо обезмаслено мляко. За да сгъстят продукта, обаче, те използват и модифицирани нишестета (Е1404, E1420, E1422, E1412, E1414, E1440, E1442, Е1450) и сгъстител гума гуар (Е412), някои от които са с неблагоприятно действие за организма ни.

В продуктите откриваме и хидрогенирани мазнини, които са заместители на растителните мазнини в десертите. Те се смятат за „отровата на 21-век”, заради по-високата им температура на топене, което означава по-трудно разграждане на веществото в организма.

Сладоледите са пълни с няколко вида подсладители, в това число глюкоза и декстроза, а отделно от тях добавят и захар, с която често въглехидратите в сладоледа достигат над 40% от съдържанието на етикета. Вместо екстракт от ванилия, в десертите масово слагат етилванилин, който обаче не се използва в храните, идващи от другите страни-членки на ЕС.

Добавят и оцветители, по-често каротини, но се срещат и тартазин, и индиготин, които са доказани алергени.

При покупка на насипен сладолед в някои търговски обекти липсва изписан съставът на вложените продукти, което ни поставя под още по-голяма опасност да открием вредни съставки или алергени.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.