Следващата пандемия: Homo homini...

„Хората - вълци“ днес са многократно повече на брой, отколкото в древността

С изобретяването на изкуствените оръжия хомо сапиенс се превръща в най-въоръжения вид на Земята, докато моралът му остава на същото ниско ниво, отбелязва Лоренц

Това е много, много древна сентенция. Знам я на латински, език, говорен преди Христа: Homo homini lupus est – Човек за човека е вълк. Сигурно я има на китайски, шумерски, санскритски, не знам. Много стара и много вярна, особено в наши дни. Защото „хората – вълци“ днес са многократно повече на брой, отколкото в древността. Причината? Феноменът агресия!

С всеки изминат ден, с всеки час човечеството като цяло, а и отделната личност стават все по – агресивни. И това е научно доказан факт, явление наблюдавано и анализирано от такива световноизвестни експерти като  нобеловия лауреат, проф. д-р Конрад Лоренц, чийто уникален труд „Агресията или така нареченото зло“ можах да прочета преди години. 

И,  склонен съм да се съглася с експертите, които не смятат сегашната Covid епидемия за нова екзистенциална заплаха за  човечеството, а по-скоро само за предупреждение. Истинската заплаха, трансформацията на хората в човеко-вълци не е някаква философско/етична метафора, а ужасяваща реалност. Именно агресията – било то колективна или индивидуална може би ще се превърне в следващата пандемия – бедствие, от което почти няма изход…

Но да се върнем към проф. д-р Лоренц. Роден в Австрия в началото на миналия век, той  оставя хуманната медицина, за да се посвети на изучаване поведението на животните – поведение, в което  открива поразителни аналози  с вида хомо сапиенс, с човека.

След анализ на поведението на редица видове животни, Конрад Лоренц потвърждава заключението на големия учен Зигмунд Фройд , че агресията не е само реакция на външни стимули/дразнители. Дори, ако тези стимули отсъстват, агресията остава и се натрупва комулативно, като вътрешната психическа  бариера (включително и при човека) може да падне до нула. Пример за това  при хората – според Лоренц, е т.н. експедиционна лудост, наблюдавана при малки изолирани групи от хора - изследователи, при която понякога се стига до убийството - дори на най-добрия приятел - поради съвсем обикновен, тривиален повод. Ето защо, бих добавил, кандидатите за  колективни орбитални полети - каквито са тези на Международната космическа станция(МКС) минават серия от изпитания, свързани с характеровите особености, за да се подберат онези индивиди, които най – трудно ще се подадат на споменатата експедиционна лудост, когато на практика бъдат затворени за дълго време в неголямото метално буре – каквото всъщност е МКС.

Наблюденията и изводите на д-р Лоренц са изключително интересни и показателни. Един пример: при анализ на поведението на повече от 50 животински вида, ученият стигна до заключението, че при тежко въоръжените видове (притежаващи голяма сила,  остри зъби и мощни крайници) еволюционната селекция е развила и силен вроден морал - инстинктивна забрана да се използват всичките им оръжия при еднородови схватки, особено когато победеният демонстрира подчинение. И обратното, слабо въоръжените видове имат и слаб вроден морал.  Човекът  всъщност е слабо въоръжен вид (нападателят може само да издраска, удари, ухапе, а жертвата има достатъчно възможности да избяга). С изобретяването на изкуствените оръжия хомо сапиенс се превръща в най-въоръжения вид на Земята, докато моралът  му остава на същото ниско ниво, отбелязва Лоренц..

В книгата си "Осемте смъртни греха на цивилизованото човечество" нобелистът критикува съвременното буржоазно общество от гледна точка на  учения - естественик. Той определя осем основни тенденции, които отличават индустриалното общество от традиционното и го правят нестабилно и неестествено по отношение на самия човешки живот. Те включват: пренаселеност (забележете, на първо място!); опустошение на жизненото пространство; висок ритъм на живот, наложен от вездесъщата конкуренция; увеличаване на непоносимостта към трудности и неудобства(липса на издръжливост); генетична дегенерация; скъсване с традицията; налагането на изкуствени социални кодове; заплаха от ядрено оръжие.

Проф. Лоренц посочва, че човек, адаптиран от еволюцията за оцеляване в малка група, в мегаполиса не е в състояние да ограничи своите естествена агресивност. Примери за две крайности са гостоприемството на хората, живеещи далеч от градовете, и експлозивната нервност, например, в концентрационните лагери, където дори един небрежен поглед може да доведе до жесток бой.

В края на миналия и началото на този век наблюдаваме повсеместна тенденция към свръхурбанизация, към концентрирането на милиони и милиони хора в сравнително ограничено пространство – фактор пряко свързан със заплашителната еволюция на агресията. Класически пример в това отношение е поведението на милите и пухкави пиленца, които затворени в тясно пространство, започват взаимно да се кълват до смърт…

Концентрацията на хората в градовете обикновено се свързва и с унищожаването на природата, което води до естетическа и етична деградация на обитателите. Въздушният изглед на града изглежда като хистологична картина на  растяща ракова клетка, отбелязва Лоренц. Процес, който върви стремително нагоре и то безвъзвратно. В миналото той е със съотношение 20 към 80 в полза на малките селища. Днес тази формула е обърната наопаки. И  положението е еднакво, и в повечето развити, и в развиващите  се държави.

Когато говорим за феномена агресия, не може да не споменем и теорията на икономиста от 18 - ти век Малтус, който в своето „Есе за законите на населението“ (публикувано 1789 г.) твърди, че, ако не се ограничи по населеност, „…човечеството върви към демографска катастрофа, защото населението се увеличава в геометрична прогресия, докато средствата за изхранването му – в аритметична.“ Според неговата теория, това което държи населението под контрол са нещастията (войни, епидемии, глад и болести), моралните изкривявания и покварата (насилия, убийства, предпазване от бременност и хомосексуалност).

Според теорията на британския учен, при пренаселеност, планетата сама започва да контролира демографския процес – чрез споменатите войни, епидемии, насилия и убийства. Доста мрачен извод, който ни води към тревожни размисли със своето актуално звучене.

Забележете, когато ученият пише тези редове, населението на Земята е около милиард. Днес, два века и малко отгоре бройката приближава ОСЕМ МИЛИАРДА. И тези милиарди носят един съществен белег – необикновеното нарастване на агресията. Примери – безброй, особено през миналата и тази година, белязани от знака на пандемията Ковид – 19. Радио „Дойче веле“: „Невиждани агресия и вандализъм в Нидерландия: протестите заради наложения вечерен час не секват, по улиците на страната отново се стигна до тежки сблъсъци. "Такова нещо не сме виждали от 40 години", споделя кметът на Ротердам А. Абуталеб. В неговия град, в резултат на хаос и погроми били изпочупени витрини на магазини, а стоките - разграбени. Ситуацията излиза извън контрол и в град Хертогенбос, който става арена на палежи, грабежи и други прояви на вандализъм.

В САЩ, според медиите, за 2020 г. има нарастване с 40 процента на убийствата в 10-те най –големи града на страната. Американската полиция изпитва затруднения при разследването на убийствата. Това е така, защото броят на насилствените смъртни случаи нараства, а пандемията на Ковид-19 създава нови пречки пред разрешаването на делата, пише в.The Wall Street Journal.

Агресията има и други лица: в материал на телевизия ABC от началото на февруари 2020 г.., публикуван на сайта ѝ, се посочва, че хората с азиатски произход не са обект на случайна дискриминация или нападения. Пандемията от COVID-19 е влошила отношението към тях. Според резултата от проучване на организацията „Да спрем омразата към американците от Азия и Тихия океан“ (Stop Asian American and Pacific Islander Hate) от март до декември 2020 г. в САЩ е имало 3000 престъпления от омраза срещу хора от азиатски произход. Според статистика на полицейски власти на Ню Йорк, през миналата година този тип престъпления срещу хора от азиатски произход са се увеличили с 1900%. (Да! 1900 процента.)

Ето ви чист Малтус: епидемии, насилие, войни – планетата сама се контролира / чисти от прекалената човешка маса. Или агресията в хората, подобно на автоимунно заболяване, сама съсипва  светът на същите тези хора…

Дотук що се отнася до т.н. колективна агресия. А как стои въпросът с нарастването на агресията при отделните индивиди, особено, когато те заемат ключова роля в управлението на една държава? Там човекът – вълк също става много опасен. Неотдавна електронен сайт публикува интервю със световноизвестния политик, анализатор и публицист Пол Крейг Робъртс, бивш заместник-министър по икономическата политика на САЩ при президента Роналд Рейгън, относно последствията за Стария континент от идването на Джо Байдън в Белия дом, за опитите му да възстановява  американската хегемония и напрежението  САЩ с/у Русия и Китай.

„Същественото е, подчертава Робъртс, че управленческата класа в Америка може да не осъзнае, че относителната му мощ е намалена. Това може да окаже твърде голям натиск и да доведе до ситуация, при която се стига до война… Не бих очаквал китайците и руснаците да приемат завинаги натиска и обидите, които получават от Вашингтон. В даден момент няма да ги приемат. Тъй че виждам натиска за американска хегемония като заплаха за съществуването на живота на Земята,“ заключава Робъртс. Разсъждения, който предхождат сегашната украинска криза…

На свой ред, неотдавна, големият политик и учен, бивш държавен секретар на САЩ, Хенри Кисинджър заяви, че острото противопоставяне САЩ – Китай може да доведе до изтребление на човечеството. Не искам да се спирам на градусите на напрежение САЩ – Русия в последните седмици. Те са сигурно свидетелство за екстремното повишаване на агресивността в ръководните среди на Америка, Европа и Азия.

Същевременно, по данни на полицията на САЩ, през първите три месеца на 2022 г. броят на безцелните (но не по-малко жестоки и безсмислени) убийства в страната е достигнал 10 хиляди души! И както е тръгнало ще надхвърли миналогодишната обща  сума на човешките престъпления…

Интересни мисли буди и прогнозата на норвежкия математик Йохан Галтунг, когото мнозина наричат „Вторият Нострадамус“, заради редицата точни прогнози, които е правил. Според него в периода 2020- 2025 г. САЩ ще престанат да съществуват. Америка я очаква глобална криза с последвало рухване на страната. Според Галтунг, в близко бъдеще САЩ ги чака кървава гражданска война. След нея САЩ никога няма да бъдат същите - страната ще се разпадне. На територията, която сега заемат Щатите, ще се появят няколко други държави. Причината за мащабния срив Галтунг вижда в противоречията между финансовия и реалния пазар на страната. Расте  дезинтеграцията и се изострят вътрешнокултурните и етнически проблеми.

Песимистични прогнози или реалистични изводи?. Отговорът няма да се бави много…

Да честитим рождения ден на нашия колега

Петър Герасимов ще празнува 80-годишен юбилей след няколко дни. Роден е на 26.04.1942 г. Започва редовна работа в печата от 1964 г. досега.

Член е на СБП, СБЖ, превел е над 60 романа и книги. В момента превежда книгата на Хенри Кисинджър „Лидерството“ (издание 2022 г.). Бройката на журналистическите публикации отдавна е загубил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи