44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метров пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Следващият тест на Северна Корея Може би САЩ организират превантивен удар или се опитват да уплашат Пхенян

Какво ще стане, когато Северна Корея окончателно приключи с развитието на ядрената си програма? Когато режимът се сдобие с бойна ядрена глава, която може да се бъде прикачена към ракета и преодолее дълги разстояния. Тогава правителството в Пхенян ще бъде защитено от останалия свят и ще може да се придвижи към следващата си цел – обединение на Корейският полуостров, независимо дали чрез федерация или съюз.

Това обаче е доста далеч. САЩ представляват пречка, с която Пхенян ще трябва да се справи, независимо дали чрез предизвикване на дипломатически скандал между Вашингтон и Сеул или постигане на споразумение за изтегляне на американските войски от региона. Или и двете. В процеса на осъществяване на тази цел, Северна Корея постепенно ще налага натиск над Юга, принуждавайки го да приема малко по-малко все по-големи отстъпки. След като Сеул се опитва да предотврати война и отстъпките ще са сами по себе си малко, то е малко вероятно да отговори със сила. И въпреки че Севера не е решил първия проблем, то може би ставаме свидетели на осъществяването на втората част от плана.

В края на миналата седмица, Северът започна наново операциите в индустриалния център в Кесон, който преди това бе управлявам едновременно от двете корейски държави. Сега Северна Корея упражнява пълен контрол над него. Той бе затворен миналия февруари, месец след като Пхенян извърши четвъртия си ядрен опит, поради което Южна Корея изтегли работниците си от там. Миналата седмица държавни медии потвърдиха, че Северна Корея е придобила легално право да управлява съоръжението. Това е потвърдено и от радио “Свободна Азия”, които съобщиха, че 19 текстилни фабрики са отворени отново.

Има два начина да интерпретираме това. Единият е че Северна Корея чувства тежестта на икономически санкции и има нужда от ресурсите на Кесон за да се държи на крака. Но трябва да се отбележи, че Пхенян от доста време търпи икономически санкции, макар и днес те да са най-интензивни. Въпреки това страната продължава да изпълнява своята ядрена и ракетна програма.

Втората интерпретация е, че Северна Корея е придобила увереност в своите способности и започва да предприема тези малки стъпки спрямо Южна Корея. Няколко събития от изминалите дни поддържат това мнение, макар и да не го потвърждават напълно. Първо, в края на септември, след шестия си ядрен опит, Пхенян заплаши, че ще проведе тест в Тихия океан. Такъв тест със сигурност ще включва използването на балистична ракета, която да носи ядрената глава. Ако това се случи, ще е ясен знак че Северна Корея развива ефективно своята ядрена програма.

Ким Чен-ун заяви многократно, че разполагането на американски сили на и около Корейския полуостров се приема като заплаха за Пхенян. След теста, в който балистична ракета прелетя над Япония в средата на септември, Ким посочи като причина за него провеждащото се учение между САЩ и Южна Корея. Той заплаши, че Гуам, където има американска база, също е в обсег на ракетите. От гледна точка на Северна Корея, ако тези учения станат твърде чести, е възможно някое от тях неусетно и бързо да прерасне в нападение.

В последно време САЩ, Южна Корея и Япония извършиха четири действия. Първо беше теста на 10 октомври, включващ два американски бомбардировача, подкрепени от южнокорейски и японски изтребители. Второ, самолетоносача “Роналд Рейгън” и японски кораб тип разрушител извършиха общо учение на 11 октомври. Трето, ядрена американска подводница пристигна в Южна Корея на 11 октомври. Въпреки, че това бе известно от по-рано, все пак е заплаха за Пхенян. И четвърто – за 14 октомври е планирана тренировка на флотите на САЩ и Южна Корея.

Ученията и движенията са нещо нормално, но сегашната им честота не е. Може би САЩ организират превантивен удар или се опитват да уплашат Пхенян. Също така това става дни след като Доналд Тръмп заяви в Twitter че дипломатическата част от кризата е към края си. Според него, ако американската дипломация не е проработила, “само едно нещо ще проработи”. Допълнително, на пети октомври, Тръмп заяви че наблюдаваме затишието преди бурята.

Ким Чен-ун не е в позиция да знае със сигурност какво правят неговите неприятели около полуострова – дали е нормално или зад него се крие нещо по-голямо. Ако режимът наистина разполага с атомно оръжие, и вярва, че ще бъде ударен от САЩ, сега е времето за техен тест. Може би подготовките са в ход. САЩ заявиха неколкократно, че националният им интерес не би позволи на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие. Ако Пхенян успее въпреки това, ще е преминал тънката червена линия, което може би ще накара Вашингтон да премисли политиката си към Корейския полуостров и западния пасифик. Може би един ден ще определяме събитията в Кесон като началото на обединението на полуострова. А може би не.


Конфликт удобен за всички

Никой, от тези, които са заплатени в корейския конфликт няма нужда от разрешаването му. Ако режимът в Сеул се срине, това означава линч за клана на Ким Чен-ун. За Южна Корея означава жестока, непосилна финансова сметка. За Китай означава силна обединена Корея. За САЩ означава изтегляне от полуострова, защото Русия няма да позволи Ф-35 и “Пейтриът” да кацнат на границата й. Няма да има оправдание за Пентагона.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Тизи е един прост тъпанар. На всички е ясно, че лилиПута седи зад цялата работа.

Отговорете