На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Следи от кафява мечка откриха в НП “Пирин“


Служители на Дирекция „Национален парк Пирин“ проведоха мониторинг на кафява мечка в рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие. На 17-и и 18-и октомври бяха обходени маршрути, попадащи на територията на Национален парк Пирин, както и в част от територията на прилежащи горски стопанства. Служителите установиха следи от жизнена дейност както на кафява мечка, така и на дива свиня, сърна, вълк и други видове, обитаващи Национален парк Пирин.

На практика това опровергава твърденията на „зелените“ екстремисти,че едва ли не живота в Пирин планина изчезнал заради ски-зоната.

Мониторинга е проведен по маршрутния метод, който се прилага ежегодно, масирано, през есента. Изборът на сезон се определя от: 1) принципа животните да се броят преди раждане на малките; 2) да се броят оцелелите след активния сезон мечки; 3) и от разпределението на мечките от наличието на хранителни ресурси през този сезон. Методиката се осъществява на основата на търсене и намиране на следи от жизнена дейност на мечката и тяхното точно измерване.

Кафявата мечка е най-едрият хищник в България и не може да бъде сбъркана с друго животно. Видът е включен в Червената книга на Р България като застрашен вид и е индикатор за първична дива природа. Видът е включен в Закона за биологичното разнообразие – Приложения 2 и 3; Бернска конвенция – Приложение II; CITES – Приложение II; Директива 92/43 ЕЕС – Приложения 2 и 4. Основни заплахи за съществуването на популацията в страната представляват силната изолираност на двете мета-популации; силното бракониерство; унищожаването и ограничаването на местообитанията чрез урбанизация в оланините и изсичане на старите естествени гори.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.