Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Следователите в Бургас с нов мобилен център

С изцяло нов мобилен център за разследване вече разполага Бургаският окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура в града. Мобилният център е закупен със средства на Прокуратурата на РБ и е един от шестте в България.

Той е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника. Центърът е базиран на автомобил с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4).

unnamed-1

Новата придобивка бе представена от ръководителя на Окръжен следствен отдел (ОСО) –Бургас г-н Теньо Гайдаров. Той обобщи предимствата, които бургаските разследващи ще получат, чрез мобилния център „Мобилната лаборатория разполага със специализирана техника за заснимане и обособено работно място за 5 разследващи, като до момента ОСО Бургас не е разполагало с подобна мобилна високо-технологична апаратура“, каза Гайдаров.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София и е предоставен за ползване на Националната Следствена служба София. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея. Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

Дронът е на разположение и на бургаските разследващи, които при поискване от софийските си колеги могат да работят с него.

По време на срещата с медиите присъстваха Любомир Петров – Адм. ръководител Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура – Бургас, г-жа Йовита Григорова – Зам. адм. ръководител при Апелативна прокуратура – Бургас, г-жа Калина Чапкънова – Адм. ръководител Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас. Те посочиха на журналистите резултати от образувани преписки и дела на територията на Окръжен район Бургас с предмет – злоупотреба с политическите права на гражданите, от началото на м.март до датата на провеждането на избори за 44 Народно събрание, включително.

Според Апелативния прокурор г-н Петров, на територията на Апелативен район Бургас са образувани 162 преписки и 24 досъдебни производства за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите в периода от 01.03. до 31.03.2017г. Лицата с повдигнато обвинение към 03.04.2017г. са пет, като едно досъдебно производство (на РП-Айтос) е приключено с произнесена от съда осъдителна присъда спрямо едно лице, на което е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 10м., изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3г. Тази присъда все още не е влязла в законна сила и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.