Следят кутиите с цигари чрез баркод

Наблюдават пътя им от завода до границата и обратно

Фабриките в страната под контрол 24/7

Контрабандата на цигари в страната не спира да намалява от години насам, но проблемът може да се разреши само чрез конкретни мерки. Пример за това са 10-те машини в един от заводите за цигари у нас, които вече поставят индивидуален баркод, чрез който ще се следи пътя на цигарите от завода до границата и обратно. “Проблемът с контрабандата ще бъде решен чрез тези нови машини до една година”, заяви депутатът Емил Димитров, председател на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата.

По думите му фабриките за цигари у нас в момента са под постоянен контрол от представители на Агенция “Митници” и МВР. “Те следят непрестанно процеса, измерват количествата тютюн и броя на цигарите, които излизат от фабриката”, допълни той. На въпрос за нелегалният тютюн, той уточни, че проблемът идва от ниската изкупна цена на стоката. “Тютюнът се изкупува за 5 лв./кг, докато има хора, които плащат и по 30 лв. на земеделците и после го продават незаконно за 40 лв. и пак са на печалба - и едните и другите. В такъв случаи производителите предпочитат да вземат по-високата продажна цена”, обясни той.

Представителите на бранша и на изпълнителната власт бяха поканени на конференция, на която представиха данни, изготвени от Института за пазарна икономика (ИПИ) за проблема с контрабандата на цигари.

Според проучване на “Алфа рисърч” 2,3 млн. пълнолетни българи в страната са пушачи (39%). 5,6% от тях пушат контрабандни цигари, като 9 от 10 човека казват, че главният фактор за избора им е по-ниската цена. Други 11,7% от анкетираните са посочили, че през последните две години са употребявали нелегални цигари, което увеличава косвено дела на контрабандата. Изследването е проведено в 15 града, като най-висок дял на пушещите незаконни цигари отчитат в Свиленград (17,4%), Плевен (16,6%), Хасково (13,2%) и Видин (9,9%).

Месечният разход на пушач на контрабандни цигари е с една трета по-нисък спрямо на пушача, който си купува фабрични цигари, показва проучването. Начинът на снабдяване с нелегални цигари е предимно чрез познати и приятели (38%) и от улицата (35,7%).

Анкетата показва още, че пушачите на контрабанден тютюн у нас са около 112 хил. души, като средната цена за килограм стига 40 лв., при 225 лв. за легален с данъци и акцизи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика